Foto: Jon Gran, Moss Avis.Foto: Jon Gran, Moss Avis.
 Foto: Jon Gran, Moss Avis.
Foto: BARBARA GINDL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: BARBARA GINDL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BARBARA GINDL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ilska mot bilden: "Kan inte tro det"

Publicerad

Therese Johaug avtjänar en dopingavstängning som innebär att hon missar OS.

Men hon figurerar samtidigt på en nytagen bild med superstjärnan Marit Björgen – vilket väcker starka känslor. 

Idrottens skiljedomstol CAS tog hela sommaren på sig för att komma fram till ett beslut. Therese Johaug, som testade positivt för den anabola steroiden clostebol, fick sin ursprungliga dom överklagad – och förra veckan kom det slutgiltiga beskedet. Straffet höjs från 13 till 18 månaders avstängning – vilket innebär att skidstjärnan missar OS i Pyeongchang, som drar i gång den 9 februari nästa år.

Men Johaug har inte dragit sig tillbaka från offentligheten, som vissa dopingavstängda väljer att göra. Tvärtom. Hon dök upp på gott humör när sponsorn Asko höll ett evenemang i Vestby i södra Norge. Med sig hade hon landslagskamraten Marit Björgen, som också har ett avtal med Asko. 

Johaug på omtalad bild

– Vi har ett bra partnerskap och vi ställer upp på olika evenemang som familjedagar, skidkurser för Birken eller kurser i rullskidor, säger Johaug till Moss Avis.  

Men trots de glada minerna på bilderna så höjer CAS-experten Robin Mackenzie-Robinson på ögonbrynen.

– Jag har märkt att det finns ett stort intresse bland norska näringslivsaktörer för att sponsra en utövare som just nu avtjänar en dopingdom för att ha testat positivt för en anabol steroid. Hade sagt till mig för fem år sedan att en norsk toppidrottsutövare som var dömd för doping skulle uppleva sin sponsorsituation som positiv, hade jag inte trott på dig, säger Robin Mackenzie-Robinson till TV2.  

Kritik mot Björgen

Mackenzie-Robinson riktar också kritik mot Björgen, som väljer att ställa upp på uppdraget tillsammans med Johaug.

– Att Björgen också i officiella sammanhang väljer att ställa upp på sponsoruppdrag för sin privata sponsor tillsammans med en dopingdömd är troligen innanför regelverket, men skickar kanske inte de bästa signalerna i en antidoping-kontext, säger Mackenzie-Robinson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag