Hysteri i Finland – när Johaug landade

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

RUKA. Hon har varit avstängd för doping i 18 månader.

Nu är Therese Johaug redo för comeback.

Klockan 13.05 i dag landade Norges storstjärna i Ruka, där världscupen har premiär i helgen.

– Det är skönt att vara tillbaka, säger Johaug som möttes av hysteri på flygplatsen.

Therese Johaug, 30, var världens bästa skidåkare när hon 2016 avslöjades med anabola steroider i kroppen och stängdes av i 18 månader.

Hon missade både VM i Lahtis och OS i Pyeongchang – men i helgen gör Johaug alltså sin stora comeback när världscupen har premiär i finska Ruka.

Intresset? Enormt.

Drygt 30 journalister – och en hel del nyfikna resenärer – fanns på plats när Johaug i dag anlände till Ruka och stegade ut i ankomsthallen.– Jag hade inte förväntat mig att bli mött av så här mycket media. Men väldigt trevligt att folk bryr sig om mig, säger Therese Johaug.

– Det är sällan det är så här mycket folk på den här flygplatsen!

Står över lördagen

Therese Johaug kommer inte att tävla i lördagens sprint, utan väljer att enbart fokusera på söndagens lopp som är 10 kilometer klassiskt med individuell start. Där är hon en av de stora favoriterna, tillsammans med bland annat Charlotte Kalla.

– Jag vet att Charlotte är i bra form. Hon åkte bra förra helgen och har gjort det under de två gångna säsongerna. Hon kommer absolut bli en tuff konkurrent, säger Johaug.

– Jag hoppas att kunna slåss om pallplatser eller att vara topp-5. Men först och främst är det väldigt skönt att vara tillbaka. Det är 2,5 år sen sist. Jag njuter mest av allt av att vara här.Inför comebacken har det spekulerats i att Johaug kommer vara fullständigt överlägsen den här säsongen. Men det avfärdar hon själv.

– Jag kan lova här och nu att det inte blir så. Det är många tjejer som har tagit steg framåt. Jag har inte tävlat mot dem på två år. Det blir spännande att komma tillbaka.

Möts av burop?

En av de stora frågorna på förhand är hur publiken kommer att ta emot henne.

Santtu Silvennoinen, journalist på den finska tidningen Iltalehti, tror att det blir burop på skidstadion i Ruka.

– Jag är ganska säker på det, Therese Johaug kommer inte att få ett varmt välkomnande av den finska publiken, säger Silvennoinen.

Johaug själv är inte orolig.

– Det är ingenting jag kan styra över.


LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.