Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Burman: ”Vi hade drömt om medalj”

Jens Burman gjorde en stark tredjesträcka.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Sverige var fyra sekunder ifrån medalj i VM-stafetten.

Efter en imponerande sträcka från Jens Burman gick William Poromaa ut som delad tvåa på sistasträckan.

Poromaa tog till sist Sverige till fjärde plats efter ett franskt bronsryck. 

– Det är klart att vi hade drömt om medalj, så är det. Det är aldrig kul att bli fyra, säger Jens Burman efter tävlingen.

Under torsdagen grusades de svenska damernas medaljdrömmar av en vallamiss på de klassiska sträckorna.

Men på herrarnas stafett gick det bättre.

Aleksej Tjervotkin gick ifrån resten av fältet i det stora snöfallet och ledde med 45 sekunder ner till närmaste åkare när han växlade efter den första sträckan. 

Samtidigt hängde Johan Häggström med bra i den jagande gruppen och han växlade över till Oskar Svensson på åttonde plats, 54 sekunder bakom Ryssland.

Johan Häggström tycker att det var en revansch för vallateamet.

– Jag har haft sjukt bra skidor i dag och jag tror att Oskar kan instämma. Det var en trygghet, säger han efter sin sträcka.

Jens Burman förde upp Sverige

På andra sträckan blev ryske Ivan Jakimusjkin infångad och även den här gången var Sverige i slagläge. Oskar Svensson växlade till Jens Burman på femte plats, 21 sekunder bakom ledande Norge.

På den tredje sträckan stod Jens Burman för en imponerande insats.

Han öppnade försiktigt men tryckte sedan på och tog sig ända upp till en delad andraplats, tillsammans med Frankrike, när han växlade över till William Poromaa på sistasträckan.

– Det är sensationellt bra, säger experten Anders Blomquist i SVT.

Burman hade den näst snabbaste sträcktiden efter Norges Hans Christer Holund.

 – Det här är den bästa stafettsträckan Jens Burman har gjort i sitt liv. Det är väldigt, väldigt kul att se, säger Anders Blomquist.

Sverige kom fyra i stafetten

Duon med Sverige och Frankrike växlade nio sekunder före Finland och Ryssland och 25 sekunder bakom Norge.

– Jag tyckte det gick bra. Jag kände mig ändå stark. Jag kunde kriga på med det jag hade, det var helt klart en bra dag, säger Jens Burman.

Alexander Bolsjunov blåste förbi William Poromaa nästan direkt på sista sträckan och svensken fick göra upp om bronset med Frankrike, Schweiz och Finland. 

Med ett par kilometer kvar till mål ryckte fransmannen Jules Lapierre ifrån övriga och Sverige fick nöja sig med en fjärdeplats i stafetten, fyra sekunder bakom medalj.

– Det är klart att vi hade drömt om medalj, så är det. Det är aldrig kul att bli fyra, säger Jens Burman.

– Jag tycker ändå alla gör det vi kan i dag, då får man någonstans ändå vara nöjd. Vi hade inte kunnat göra så mycket bättre, det höll inte hela vägen.  Vi vill mer men det blev inte bättre än så.

Jens Burman är nöjd med stafetten trots att drömmen om medalj inte uppfylldes.

– Men det är ändå en bättre stafett än vi gjort på några år, vi tar kliv hela tiden. De där hemma vill ha medaljer och det vill vi också men vi tar det sakta, steg för steg.

Norge vann stafetten före Ryssland.

Jens Burmans stöd till Poromaa: "Jag var stolt över honom"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.