Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas efter brutala lägret: ”Det är ganska extremt”

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

SOLLEFTEÅ. Det är en av sommarens mest brutala veckor.

Längdlandslaget har samlats i Sollefteå för att träna 27 timmar på sju dagar.

Och en speciell åkare imponerar stort.

– Frida Karlsson blir att räkna med i vinter, säger Charlotte Kalla.

Först hörs det bara ett märkligt smatter ute i skogen på Hallstaberget i Sollefteå.

Sen kommer hela längdlandslaget farandes på rullskidor. Stavarna hamrar ner i asfalten när de kämpar sig upp för den väldiga backen.

Frida Karlsson är först av alla. Hundra meter bakom kommer Stina Nilsson farandes. Och sen Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist och resten av truppen som är på plats. Det är både A-landslaget och andralaget Team Bauhaus. Dessutom är sprinttalangen Moa Lundgren inbjuden från utvecklingslaget Team Svenska Spel.

”Då var vi på max”

Åkarna började träna vid 08.30 och nu har en och en halv timme passerat. Men väl uppe på toppen har de bara kommit halvvägs, där väntar ytterligare en och en halv timmes åkning på en rullskidbana.

– Nu är vi inne i den period där åkarna tränar som mest timmar och har högst belastning, säger damtränaren Stefan Thomson.

Hur många timmar blir det på det här lägret?

– Det kommer bli 25-27 timmar. I dag kör de tre timmar nu på morgonen och sen ytterligare två-tre timmar på eftermiddagen. Då är det lågintensiv träning det handlar om.

MÅNGA TIMMAR. Charlotte Kalla och gänget tränar 25-27 timmar under den här veckan i Torsby. Mycket av träningen sker på rullskidor. Anna Dyvik skymtar till höger.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Thomson fortsätter:

– I går hade vi däremot en högintensiv, där vi försökte kräma ut allt som fanns i dem. Då var vi på max.

Tjejerna måste ha fasat för det här lägret?

– Haha, nej. De är skidåkare, då ska de se fram emot det här.

Frida Karlsson imponerar

Mellan dagens två pass får SportExpressen chansen att intervjua åkarna i laget. De verkar oväntat pigga och glada, men Stina Nilsson erkänner att det här är en smärtsam vecka.

– Det märks att det är många som har många träningstimmar i kroppen nu. De flesta av oss har någon skavank någonstans, men det är under kontroll. Det här är en kritisk period, säger Nilsson.

Maja Dahlqvist:

– Det är nu vi tränar som allra mest. Men det är ganska normalt. Det är bara att vi tränar under en lång tid.

Normalt? De flesta vanliga människorna är nog nöjda med att träna tre-fyra timmar på en vecka…

– Ja, det är sant. Man tappar nog lite perspektiv när man är i den här världen. Vi tränar ju 25-27 timmar den här veckan… det är nog ganska extremt det här som vi håller på med.

KRAFTMÄTNING. Frida Karlsson och Stina Nilsson låg i täten under det träningspass som SportExpressen följde. Och till slut var Karlsson först upp för Hallstaberget.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Frida Karlsson var alltså först av alla upp för Halstaberget den här morgonen och även om det inte var någon tävling så såg 19-åringen imponerande stark ut i sin åkning. Flera lagkompisar är också imponerande av hennes insatser på träning den här sommaren.

– Hon har varit stark i Sognefjell och här i Sollefteå också. Frida blir att räkna med i vinter, säger Charlotte Kalla.

Tränaren Stefan Thomson:

– Jag kan säga så här, Frida brukar vilja vara först i mål. Hon har svårt att låta någon annan vara före sig.

”Börjar bli lite ivrig”

När vi får en pratstund med Frida Karlsson själv berättar hon att känslan går mycket upp och ner under så här tuffa läger. Ibland känns det jobbigt, ibland känns det ”superbra”.

– I dag var det ett roligt pass och det kändes bra, säger Karlsson med ett leende.

Hur mycket längtar man till säsongen?

– Man börjar bli lite ivrig nu, att få komma på skidorna igen. Men egentligen började träningsåret för tre månader sen och det är nästan fyra månader kvar till säsong. Så… man ska inte vara för ivrig.

Vilka förväntningar har du på dig själv, efter dina enorma framgångar i fjol?

– Lite ödmjuk ska man vara och inte gå in med allt för höga förväntningar. Jag kommer fokusera på att göra mitt bästa varje lopp och sen får vi se hur långt det räcker.