Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllades för ”sitt livs lopp” – försvann helt

Skidsnack-galan 2020 – vinterns bästa prestationer prisas
Bleckur (till höger) firar VM-silvret med Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Maria RydqvistFoto: NILS PETTER NILSSON
Sofia BleckurFoto: NILS PETTER NILSSON

Sofia Bleckur gjorde sitt livs lopp på VM i Falun – men avslutade karriären kort därefter. 

I dag jobbar 35-åringen som sjuksköterska i Östersund och ska snart bli mamma till sitt tredje barn. 

Förlossningen kan bli speciell på grund av coronaviruset. 

– Min sambo får ju inte vara med om han har minsta lilla symtom, det funderar jag på en del, säger Bleckur. 

Solen gassar över Lugnet i Falun. En jublande glad Therese Johaug korsar mållinjen först av alla i damernas VM-tremil, med god marginal före tvåan Marit Björgen. 

Bakom norskorna skräller Charlotte Kalla till sig en bronsmedalj, efter att tidigt i loppet sett ut att vara avhängd från medaljplatserna. Men ännu mer överraskande är det kanske att Sofia Bleckur kör i mål som femma. 

Bleckur står för karriärens överlägset bästa resultat där i Falun. IFK Mora-åkaren hade tidigare under mästerskapet varit med i stafettlaget som tog silver och slutat femma även i skiathlonen. 

– Hon gjorde sitt livs bästa lopp när hon blev femma i skiathlonen, säger SVT-experten Anders Blomquist under mästerskapet. 

Men efter säsongen meddelar Bleckur att karriären är över. 

– Det var många som tyckte att jag skulle fortsätta när det hade gått så bra. Men jag kände att jag ville ta ännu ett steg och jag hade inte den motivationen för att kunna göra det, berättar Bleckur fem år senare. 

Efter att ha avslutat karriären började VM-silvermedaljören jobba som sjuksköterska på Östersunds sjukhus ortopedavdelning. 

– Men jag har fått två barn däremellan. Så jag har varit inne och jobbat mellan barnen, mycket mer har jag inte hunnit göra med all föräldraledighet. 

Nu väntar Bleckur och sambon Johan Hagström, skyttetränare i skidskyttelandslaget, ett tredje barn, som är beräknat att födas i mitten av maj. 

Sofia Bleckur väntar sitt tredje barn

När SportExpressen pratar med 35-åringen har hon varit hemma från jobbet som sjuksköterska i två veckor, och hann aldrig märka av några effekter som coronaviruset fört med sig. 

– Här i Östersund är det fortfarande mycket förberedelser för vad som vad man tror kommer komma. Jag jobbar på ortopedavdelningen och när jag jobbade där var det inga patienter med konstaterad corona som kom dit, och ska inte göra nu heller. 

Hur känns det inför att du ska föda barn?

– Det blir lite både och. Min sambo får ju inte vara med om han har minsta lilla symtom, det funderar jag på en del. Men samtidigt är det inte så mycket som går att påverka mer än att vara extra försiktig. Det är lite som när man levde som elitidrottare, får komma tillbaka till det tänket igen. 

Livet som tvåbarnsförälder kan innebära ”en del pusslande”, som Bleckur beskriver det – speciellt med tanke på hennes arbetstider som sjuksköterska och att Hagström ofta är borta på skidskyttetävlingar under vinterhalvåret. 

– Vi är beroende av föräldrarna, och de hjälper till väldigt mycket. Även på jobbet är de förstående för det och försöker anpassa mitt schema så att vi ska få ihop det. 

”Otroligt tacksam för den tiden”

Hur ser du tillbaka på tiden som skidåkare?

– Jag är otroligt tacksam för de målen jag hade. Det är svårt att hitta någonting i arbetslivet som ger lika mycket tillbaka som skidåkningen, i både med- och motgångar. Just det här att man jobbar så mycket mot mål hela tiden kan jag sakna lite grann. 

Du sa när du slutade att du skulle kunna ändra dig, var du någonsin nära en comeback?

– Nej, jag har inte varit nära. Skidåkningen var en så stor del av mig, så det kändes skönt att på något sätt kunna ha det lite öppet. Jag behövde ett år kanske, för att få beslutet att mogna helt och hållet. 

Hur ser du på att kunna återvända till sporten i någon annan roll?

– Det kan nog vara möjligt. Absolut. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.