Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hur länge kommer du att orka hålla på?”

Osynliga bråket mellan svenskorna
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

DAVOS. Norges storstjärna Therese Johaug, 31, radar upp segrar i världscupen just nu.

Men hon har inte alltid varit lika stark i skidspåret.

– När jag var 13 år var jag flera minuter efter mina konkurrenter. Mamma tyckte väldigt synd om mig, säger Johaug till SportExpressen. 

Therese Johaug sitter och ler framför en brasa inne på lyxhotellet i Davos där Norges skidlandslag bor den här helgen.

Hon har precis fått höra några väldigt fina ord från den norske legendaren Björn Dählie. Mer exakt: ”Therese Johaug är det största tränings- och tävlingsfenomen genom alla tider i norsk längdåkning.”

– Det är väldigt kul att höra det från en så stor längdskidåkare som honom. Men jag vet att det är ganska många andra också, som har arbetat hårt och gjort otroliga prestationer, säger Johaug.

Håller du med honom om att du är nummer ett?

– Det ska jag inte uttala mig om överhuvudtaget. Men att jag är träningsvillig och inte fått någonting gratis, det håller jag med om.

Johaug om ungdomstiden

Sen börjar Therese Johaug berätta om en tid i hennes liv som många inte hört om. Den tiden då hon fick stryk i skidlopp efter skidlopp.

– Jag var överhuvudtaget inte något bra när jag var 13 år. Då var jag flera minuter efter mina konkurrenter. Jag har tränat och jobbat för att komma dit jag är i dag, säger Johaug.

Vad tänkte du då, när du var 13 år? Trodde du att du skulle kunna nå den position du har i dag?

– Jag hade en inre önskan om att bli lika bra som Marit Björgen en dag. Men jag tror att varken jag eller mamma och pappa kanske inte riktigt trodde på det.

– Jag minns framför allt ett lopp som jag åkte hemma där jag växte upp. Då var det en tjej som startade säkert en minut efter mig och bara passerade mig och flög upp för stigningen.

”Kom nästan inte upp”

Therese Johaug fortsätter:

– Mamma stod och hejade på och såg en tjej som var helt röd i ansiktet och flåsade. Jag kom nästan inte upp för backen. Hon tänkte nog: ”Stackars Therese, hur länge kommer du att orka hålla på med det här?” Hon tyckte väldigt synd om mig. Vi kan le åt den historien i dag.

I dag har Johaug tagit totalt 50 segrar i distanslopp i världscupen. Bara en åkare har fler: Marit Björgen med 62 segrar. Bakom henne i listan finns bland annat Jelena Välbe (44), Justyna Kowalczyk (35) och Bente Skari (25).

Den här helgen kör hon 10 kilometer fristil i Davos – och allting talar för att hon kommer ta seger nummer 51.

 

LÄS MER: Skidtalangen berättar om olyckan – spräckte skallen

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.