Hotet mot landslaget: Då stoppar polisen oss

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Det omdiskuterade förbudet mot fluorvalla har skjutits upp – delvis. 

Vissa produkter är redan nu otillåtna, vilket kan få dramatiska konsekvenser för de skidlandslag som kommer resa runt på världscuptävlingar i vinter. 

– Det som kan hända är att polisen i Tyskland ger oss en bot för varusmuggling, säger Petter Myhlback, Sveriges vallachef.

Det är det som gör att Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Therese Johaug och de andra skidstjärnorna får upp högsta möjliga fart ute i spåren. 

Samtidigt är det både hälso- och miljöskadligt.

Debatten om fluorvalla har pågått under flera år, men det var 2019 som internationella skidförbundet (Fis) meddelade att ett skarpt förbud var på gång. 

Förbudet skulle trätt i kraft redan förra säsongen, men har skjutits upp. 

Problemet är att det ännu inte finns någon tillförlitlig metod för att testa huruvida skidor vallats med fluor eller inte. Upplagt för fusk, med andra ord. 

– Vi har mätt mycket med den här utrustningen och jag tycker att den fungerar imponerande bra i labbmiljö, men tar man den utanför blir det svårare. Men tekniken finns, så jag tror att de kommer lösa det. Sedan måste de skala upp produktionen så alla kan ha en sådan maskin, säger det svenska längdlandslagets vallachef Petter Myhlback. 

Fis siktar på att alla skidor ska vallas fluorfritt från och med nästa säsong. Men faktum är att de, liksom det internationella skidskytteförbundet, i linje med EU:s lagstiftning, förbjudit produkter som innehåller fluorkolvätet C8. Fluoret C6 är fortfarande tillåtet. 

– Skillnaden mellan C6 och C8 är inte att skidorna går långsammare. I vissa fören kan det vara en fördel med C8 men den lösningen tror jag att vi och alla andra har hittat, säger Petter Myhlback. 

Svenska landslaget kan stoppas av polis

Men det svenska längdlandslaget kan inte vara hundra procent säkra på att det numera förbjudna C8-fluoret trots allt förekommer någonstans bland deras produkter. 

– Det som jag är lite orolig över är att det inte är en Fis-regel utan ett EU-regelverk vi ska följa. Så följden, om vi tar med C8, blir inte att vi får en bot ifrån Fis utan att polisen i Tyskland ger oss en bot för varusmuggling och att det blir en rättslig process. Vi måste vara säkra på att vi har rätt grejer i lastbilen, det stressar mig lite. 

Hur kan det finnas utan er vetskap?

– Det är produkterna. Våra vallaburkar. Om en tillverkare säger att det ska vara C6 och vi har full tillit till den tillverkaren och så plötsligt är det inte det, för att det är från en gammal batch eller har förorenats... Då kan inte vi göra mer. Då är det vi som står där med hundhuvudet. Men jag tror att det ska vara lugnt. 

– Det är i grunden bra med ett fluorförbud. Det är inte bra för oss och inte bra för fiskarna i sjön och så. Det kommer bli bra men kommer nog ta lite tid, det var nog lite ambitiöst att sikta redan på förra säsongen. 

När tror du ni kommer använda fluorfri valla rakt igenom?

– Blir det nästa år tycker jag att de har jobbat jäkligt bra, blir det om två år känns det mer realistiskt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.