Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hoppas den ska upptäcka fuskare”

Charlotte KallaFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Olaf Mollenhauer är vd på företaget Kompass.Foto: YouTube.
Petter Myhlback är ny vallachef i landslaget.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

TROLLHÄTTAN. I september åker landslaget till Tyskland för att få titta på den nya ”fluorpistolen”.

Den kommer förändra skidsporten i vinter.

– Jag hoppas att den ska kunna upptäcka eventuella fuskare, säger Charlotte Kalla.

Det kan bli aktuellt med en helt ny typ av fusk i skidvärlden i vinter.

Internationella skidförbundet (Fis) har nämligen bestämt sig för att förbjuda fluorvalla, som är den absolut mest effektiva vallan. Varför? Den är inte bara effektiv, utan även farlig för både människor och miljö.

Ända sen förbudet infördes har experter frågat sig hur Fis egentligen ska kunna kontrollera att ingen åkare har använt fluorvalla inför start.

Nu verkar dock lösningen ha kommit.

Ska rädda favoritskidorna

Det tyska företaget Kompass har tagit fram en maskin som på ett ögonblick ska kunna avgöra om det finns fluor i en skida. Maskinen uppges likna en pistol till utseendet, men det har fortfarande inte släppts några bilder på den.

– Vi kommer att åka ner till Tyskland för att titta på den här maskinen i slutet av september, säger Sveriges vallachef Petter Myhlback.

– Då ska vi också ta med egna skidor för att testa.

Varför gör ni det?

– Fis har sagt att ingen ska behöva slänga skidor på grund av förbudet. De har också gett oss instruktioner för hur vi ska rengöra skidor som blivit vallade med fluor förut, så att de godkänns när de blir testade. Vi vill säkerställa att den metoden fungerar.

För åkarna i landslaget är det en viktig fråga. Charlotte Kalla och gänget har sina favoritskidor som de åkt på i många år – att behöva byta ut dem vore ett hårt slag.

– Som jag har förstått det ska det gå att göra gamla skidor fluorfria genom någon speciell procedur, så jag är inte orolig för det, säger Kalla.

Är du orolig för att fluorförbudet ska påverka er åkare på något annat sätt?

– Nej, jag hoppas bara allting blir så klart och tydligt som möjligt. Och att den här nya maskinen ska kunna upptäcka eventuella fuskare, alltså de som använder fluorvalla trots att det är förbjudet.

Kalla fortsätter:

– Jag tycker det är bra att vi tar steg för att värna om miljön och även arbetsmiljön för vallarna.

Testar nya produkter i Torsby

För vallateamet innebär det fluorförbudet även att de måste hitta nya vallor inför nästa säsong. Det arbetet pågår just nu, i skidtunneln i Torsby.

– Ja, vi håller på och testar nya produkter här i Torsby just nu, säger Petter Myhlback.

– Det sker en raketutveckling bland tillverkarna just nu. Alla ser en möjlighet att vara först med någonting som går bättre än alla andra alternativ. Vi får produkter skickade till oss kontinuerligt.

Har alla landslag tillgång till samma produkter eller kan man få exklusiv tillgång?

– Allting handlar om relationer, så är det i övriga livet också. Det är klart att man måste ligga nära tillverkarna, vara nyfiken och bidra till utvecklingen också. Det är viktigt. 

– Men jag tror att alla tillverkare kommer att vilja tjäna pengar på sina produkter, så i slutändan kommer nog alla ha tillgång till de bästa produkterna.

Världscupen i längdskidor ska enligt nuvarande plan starta i slutet av november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.