Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitta Westhed död – 42 år efter kuppen

1978 fick de inte vara med – då satte de på sig lösskägg och lösmustasch.
Birgitta Westhed gjorde en kupp i Vasaloppet 1978. Nu har hon gått bort, 80 år gammal.Foto: SVT
Birgitta Westhed blev 80 år gammal. ”Hon var pigg och frisk. Allting gick väldigt fort”, säger sonen Richard Westhed.Foto: Privat.
Birgitta gjorde kuppen ihop med Britt Dohsé (till vänster). De tävlade i förklädnad och var anmälda i falska namn.Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL
Sen 1981 får både kvinnor och män åka Vasaloppet. 15 800 åkare kommer att stå på startlinjen i dag.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

1978 fick kvinnor inte åka Vasaloppet.

Birgitta Westhed gjorde det ändå – iklädd lösmustasch – och hjälpte till att förändra den klassiska skidtävlingen.

Nu har hon gått bort, 80 år gammal.

– Hon var pigg och frisk. Allting gick väldigt fort, säger sonen Richard Westhed.

På söndag kommer 15 800 människor att ställa sig på start för att åka Vasaloppet. Samtidigt kommer nu beskedet att en av personerna som förändrade tävlingen i grunden har lämnat oss.

Den 3 januari 2020 gick Birgitta Westhed bort.

– Vi vet inte säkert varför hon dog, men hon fick troligen en hjärtinfarkt, säger sonen Richard Westhed.

– Ingen var beredd på det här. Hon var 80 år gammal, men jobbade fortfarande och var väldigt pigg. Hon var en väldigt social person och gillade att komma ut och träffa folk.

Det var för 42 år sen som hon och kompisen Britt Dohsé gjorde en kupp som det talas om än i dag.

1978 var det fortfarande förbjudet för kvinnor att åka Vasaloppet. Varför? Enligt arrangören kunde det ”vara farligt för deras hälsa”.

Trots det dök Birgitta Westhed och Britt Dohsé upp på start. Birgitta hade på sig en lösmustasch, Britt hade ett lösskägg och de var anmälda under falska namn.

– Jag tyckte det var bedrövligt att vi inte fick välja själva vilka lopp vi får åka. Det var sorgligt tycker jag, berättade Birgitta Westhed i P4-dokumentären ”Vasaloppskuppen” i fjol.

Sonen: ”Hon var stolt”

Kuppen avslöjades under loppet och Birgitta blev intervjuad i direktsändning av SVT:s reporter Jan Svanlund. Hon stoppades sen från att åka vidare, medan Britt lyckades ta sig hela vägen in i mål.

Dagen därpå var Birgitta och Britt på löpsedlarna. Och allt fler började ifrågasätta varför kvinnor inte fick åka Vasaloppet.

1981 ändrades till slut reglerna.

– Det är klart att deras kupp betydde väldigt mycket, säger Birger Fält som är expert på Vasaloppets historia.

– De var visserligen inte de första kvinnorna som smugit sig in i loppet, men det var en stor skillnad här och det var att de lyckades skapa väldigt mycket uppmärksamhet kring frågan, genom att ställa upp på intervjuer. Det var därför debatten blev så stor.

Richard Westhed berättar att Birgitta först såg kuppen som ”en rolig grej” och det tog ett tag innan hon insåg vad hon faktiskt bidragit till.

– Men sen var hon stolt över att ha varit med och förändrat reglerna för Vasaloppet, säger han.

Vad betydde Vasaloppet för henne?

– Väldigt mycket. Hon fick en speciell relation till Vasaloppet med tanke på det som hände 1978 och hon älskade längdskidåkning. Hon höll även på med löpning, cykling och simning. Hon var väldigt aktiv.

Hör meteorologen Johan Groth om söovädret för Vasaloppsåkarna under eftermiddagen och kvällen.

LÄS MER: Vasaloppet 2020 – enda guiden du behöver inför årets skidklassiker

LÄS MER: Här är kändisarna som åker Vasaloppet 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.