Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Slet ut mig från bilen – och började skrika”

Norska längdåkaren berättar om hjärtstoppet – räddad av cyklist
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: PEKKA SIPOLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den norske längdstjärnan Sondre Turvoll Fossli drabbades av hjärtstopp i augusti.

Nu har 26-åringen fått en hjärtstartare inopererad i bröstet.

Och karriären kan vara över.

– Det är självklart väldigt tråkigt, men i den här situationen är man väldigt glad att man lever, säger Fossli i en intervju med det norska skidförbundet.

I mitten augusti kom chockbeskedet att Sondre Turvoll Fossli, 26, drabbats av hjärtstopp under en bilfärd i Oslo.

Han hade dock änglavakt och läkarna kunde rädda hans liv.

– Man blir rädd när sånt här inträffar. Men jag är bara glad att det under omständigheterna verkar ha gått bra, förklarade landslagskompisen Therese Johaug efteråt.

Nu har Fossli lämnat sjukhuset och han känner sig redo att berätta om dramat då han var nära att stryka med.

”Hon började skrika”

I en sju minuter lång tv-intervju med det norska skidförbundet berättar Sondre Turvoll Fossli att han var ute på motorvägen när det svartnade för ögonen.

– Jag och bilen slocknade samtidigt. Jag fick ett hjärtstopp. Men jag minns egentligen ingenting från den där bilturen, det är bara saker jag fått berättat för mig efteråt, säger Fossli som hade sin sambo Henriette med sig i bilen.

– Henriette ringde ambulansen direkt när det här hände och hon slet mig ut från bilen. Hon började skrika och då var det faktiskt en cyklist som var på väg till jobbet som kunde hjärtlungräddning, han hoppade av cykeln och kom till undsättning. Jag fick hjälp väldigt snabbt.

Hjärtlungräddningen pågick i sju minuter, tills ambulansen var på plats. Då fick han den första stöten från hjärtstartaren.

– Jag vaknade inte då. Tre minuter senare fick jag en stöt till och då började jag andas.

TALAR UT. Sondre Turvoll Fossli drabbades av hjärtstopp i mitten av augusti. Nu är framtiden osäker för den norska längdstjärnan.Foto: Norges skidförbund.

Dosa inopererad i bröstet

Sondre Turvoll Fossli fördes till sjukhus där han blev kvar i tio dagar, men läkarna lyckades aldrig reda ut exakt varför hjärtat hade stannat. Han väntar fortfarande på svar från några prover.

– Det är en händelse som har skett. I övrigt är jag topptränad, ung och stark. Jag är egentligen i väldigt bra form.

För att undvika ett nytt hjärtstopp har Fossli fått en ICD-dosa inopererad i bröstet.

– Ja, jag har gjort ett ingrepp. Nu har jag en hjärtstartare monterad under huden här, mellan bröstmuskeln och huden. Den tar bra hand om mig nu.

FAKTA: Det här är en ICD-dosa

En ICD, eller implanterbar defibrillator, används för att avbryta snabba, livshotande kammartakykardier och kammarflimmer. En ICD kan på några sekunder upptäcka ett kammarflimmer. Via en speciell elektrod till hjärtats högra del avger defibrillatorn då en elektrisk chock över hjärtat. Syftet är att omedelbart slå ut det elektriska kaos i kammaren som gör hjärtat oförmöget att pumpa blod. En ICD-dosa är något större än en pacemaker och opereras in under huden (som en pacemaker) eller under bröstmuskeln nedanför vänster nyckelben.

Vid en kammartakykardi kan ICD:n först försöka bryta den med snabbare hjärtstimulering för att ”köra över rusningen” och helt kort ta kommandot över hjärtat innan stimuleringen avbryts. Detta kallas anti-taky-pacing (ATP) och är skonsamt för patienten.

 

KÄLLA: Hjärtlungfonden.

Hur framtiden ser ut för Sondre Turvoll Fossli? Det vet han inte riktigt. Men det är högst osäkert om han kommer att kunna återvända till världseliten i längdskidåkning.

– Det är mycket som är osäkert. Det finns en risk att jag inte kommer kunna satsa vidare och det är självklart väldigt tråkigt. Men i den här situationen är man väldigt glad att man lever. Jag försöker bara ta en dag i taget och vara positiv, så får vi se vad som händer.

Fossli har varit på pallen i världscupen fyra gånger om. En seger har det blivit – sprinten i Ruka 2015.

På meritlistan har han även ett JVM-silver i sprint från 2011.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.