Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon petas – för att betala för Johaug

Foto: Gepa Pictures/ Philipp Brem / GEPA BILDBYRÅN
Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADET EGNE BILDER

Norska skidlandslaget avstår från att skicka fullt antal damåkare till Quebec av ekonomiska skäl – samtidigt som man betalar Therese Johaugs advokatkostnader.

Det här rör upp känslor i Norge.

"Det finns behov till annat än advokater", skriver VG:s krönikör Leif Welhaven.

Det har blivit en av årets mest omtalade företeelser inom norsk idrott. När FIS beslutade sig för att ta Therese Johaugs ärende vidare till idrottens skiljedomstol CAS meddelade skidförbundet att man även i fortsättningen kommer att ta notan. Johaug, som riskerar att få sin dopingavstängning drastiskt förlängd, ska få alltså sina advokatarvoden betalade även i nästa instans.

Enligt norsk press ska Johaug-saken ha kostat det norska skidförbundet över 700 000 norska kronor i skrivande stund. Samtidigt har skidlandslaget, av ekonomiska skäl, valt att bara skicka åtta damåkare av tio möjliga till världscupsavslutningen i Quebec.

"Uppträder som advokatsponsor"

Det här rör upp känslor i Norge – känslor som VG:s krönikör Leif Welhaven ger röst åt.

"Vi behöver inte titta längre än till helgens världscupsavslutning för att hitta ett exempel på att kan ha funnits behov till annat än advokater. Som att fylla upp kvoten med skidåkare som hade fått åka världscupen. För av ekonomiska skäl ska samma förbund som uppträder som advokatsponsor åt Martin Johnsrud Sundby och Johaug ha haft svårt att fylla upp damkvoten i minitouren i Kanada. Det betyder att en utövare som Silje Övre Slind inte får chansen att åka i Quebec", skriver Welhaven.

"Pengarna kommer till syvende och sist från samma kassa."

 

LÄS MER: Johaugs miljonsuccé - trots dopingdomen

Hon blev petad

Silje Öyre Slind, som tävlade i Drammen förra helgen, var öppet besviken på landslagsledningen när det stod klart att två av damernas platser lämnats vakanta inför Quebec. Herrarna fick däremot åka med samtliga tio platser fyllda.

– Det är många av tjejerna som är förtvivlade. Jag tycker att det ska vara lika förutsättningar för tjejer och killar för att satsa på skidor, sa Slind till NRK.

– Det är dåligt gjort att det inte fyller upp kvinnokvoten. Nivån på damsidan är så hög och landslagsledningen borde ha så pass mycket respekt att de skickar alla som har möjligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.