Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 32, var ett av de stora utropstecknen under premiären i Ruka.
Den rutinerade norskan lyckades knipa en tredjeplats i minitouren bakom Therese Johaug och Sadie Maubet Bjornsen – och var själv förvånad över resultatet.
– Ja, det var kanske inget jag hade förväntat mig. Men jag är väldigt nöjd med den här starten på säsongen. Det är ett kvitto på att arbetet jag gjort under sommaren och hösten har varit bra, säger Jacobsen när SportExpressen träffar henne i Lillehammer inför helgens tävlingar.
Försäsongen har varit speciell för Jacobsen.
Hon har inte varit med resten av laget på läger nere i Alperna. Hon har varit hemma och lagt mycket tid på sin läkarutbildning, samtidigt som hon tränat flera timmar om dagen.
”Hålls som gisslan”
Det norska skidförbundet har accepterat att hon har ett eget upplägg inför den här säsongen. Men det har också fått konsekvenser.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen får inte det träningsbidrag som övriga åkare får.
Nyheten har fått stor uppmärksamhet i Norge under de senaste dagarna och en av dem som är allra mest irriterad är Nettavisens krönikör Torbjörn Nordvall, som tidigare var presschef i det svenska landslaget.
”I stället för att hylla Jacobsen som ett gott exempel, för att hon kombinerar elitidrott och studier, så väljer skidförbudet att framstå som både motvilliga och omoderna i sin syn på att bana väg för elitutövare som tänker på livet efter karriären”, skriver Nordvall i en krönika.
Han beskriver det som att skidförbundet håller Jacobsen ”som gisslan” i landslaget.
”Det är obegripligt. De borde helt enkelt skämmas.”
”Det var inte klockrent”
Jacobsen själv tycker också att det blivit fel i den här situationen. Men hon väljer ändå att blicka framåt.
För henne är det viktigaste att det här rättas till för framtiden.
– Det som har skett har skett och jag har klarat mig fint, så det finns ingen arbetskonflikt här. Det är inga som är ovänner här, säger Jacobsen.
– Jag är mer intresserad av vad som händer framöver. Vad gör vi så att de som kommer efter mig också kan få chansen att studera för att förbereda sig för livet efter karriären? Jag tror att många kan prestera bättre över tid, genom att göra en sån här investering i framtiden. Det är ju jag ett bra bevis på. Vi måste se till att det finns möjligheter för att göra såna här saker – och det kan även säkerställas på politisk nivå. Det finns många som kan ge bidrag.
Hon har haft flera samtal med Norges längdchef Espen Bjervig och hoppas att förbundet i framtiden ska uppmana sina åkare att utbilda sig och hjälpa dem att förbereda sig för livet efter karriären.
– Det som hände nu var inte klockrent, om man säger så. Och vi är nu överens om att min erfarenhet ska användas för att såna här situationer ska hanteras bättre i framtiden, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta