Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hon drabbas av ett stort Sverige-komplex”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ragnhild Haga var den norska sensationen som blev dubbel guldmedaljör i OS i Pyeongchang 2018. 

Nu är den regerande OS-drottningen petad ur den norska landslagstruppen. 

Charlotte Kallas pressansvarige Torbjörn Nordvall tillskriver valet till ”Sverige-komplexet” – skräcken att svenskorna ska dominera sprinten fullständigt. 

2018. OS i Pyeongchang. Ragnhild Haga mot Charlotte Kalla på 10 kilometer fristil. Efter halva loppet sätter Haga in en tredje växel och tar hem guldet. Hon är även med i det norska stafettlaget som tar hem guld i samma OS. Haga återvänder hem som en norsk sensation. 

2021. Det norska längdskidlandslaget presenteras, samma lag som ska storsatsa mot OS i Peking i början av 2022. Ragnhild Hagas namn lyser med sin frånvaro, trots fina resultat under de senaste två åren. Hon är arg och besviken. Inte bara på att hon inte är med, utan även på hur förbundet har hanterat situationen. 

– Naturligtvis är det inte en mänsklig rättighet att vara i landslaget. Men jag är upprörd hur processen har gått till, sa Haga till NRK, enligt SVT, inför uttagningen. 

Motiveringen från förbundet var att Hagas resultat var tillräckligt bra, men att de vill satsa mer på sprint och då behöver starkare sprintåkare. Distansåkaren Haga fick därför göra plats för den unga talangen Mathilde Myhrvold. 

Iversens officiella förklaring löd, enligt Nettavisen, ”Vi behöver bättre balans mellan sprint- och distansåkare i träningsgruppen”.

”Något drastiskt måste göras”

Torbjörn Nordvall, svenska skidförbundets före detta presschef, tillika Kallas nuvarande pressansvarig, frågar sig själv i en debattartikel för norska Nettavisen vad som är den hela förklaringen. 

”Jo, ett stort 'Sverige-komplex' där Iversen (Ole Morten Iversen, tränare för det norska skidlandslaget, reds. anm.) inte tål att norskorna blir slagna så mycket av svenskorna som de blev förra vintern och att något drastiskt måste göras”. 

Nordvall tror att Iversen är färgad av tiden i Sverige, där Stina Nilsson vann både sprint och placerade sig väl på distanslopp. Att utveckla sprintsidan kan alltså gynna även de längre distanserna. 

Men denna satsning har sitt pris. Även om Nordvall tycker att Mathilde Myhrvold också är värd en plats i truppen, tycker han att Haga borde vara solklar. 

”Hagas fjärdeplats på damernas 10 kilometer i världscupen i Falun i slutet på januari, samt VM-loppet på samma distans och Nm-silvret på 10 kilometer, är resultat som borde göra henne självskriven till ett lag som drömmer om ett nytt fantastiskt OS 2022.” 

Haga kan dock fortfarande nå OS i Peking 2022, och fortsätta satsa på egen hand för klubben Åsens IL. 


Det norska A-landslaget

Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng, Anna Svendsen, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Helene Fossesholm, Mathilde Myhrvold, Anne Kjersti Kalvaaa, Ane Appelkvist Stenseth och Maiken Caspersen Falla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.