Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höll en hemlig tävling – trots förbundets stopp

Stjärnornas uppmaning: "Stanna hemma"
Ebba Andersson.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Linn Svahn.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Skidförbundet har stoppat alla skidtävlingar för att minska spridningen av coronaviruset.  

I dag samlades ändå 56 åkare för att tävla – i hemlighet.

På plats fanns bland annat Ebba Andersson, Linn Svahn och Oskar Svensson.

– Jag visste inte om det här, men det är upp till individen att avgöra om det är lämpligt eller inte, säger förbundsdirektören Ola Strömberg.

Skidsäsongen 2019/2020 fick ett abrupt slut på grund av coronaviruset.

Först ställdes världscupavslutningen i Nordamerika in med kort varsel. Sen valde även det svenska skidförbundet att stryka SM (som skulle avgjorts i Boden 25-31 mars) och övriga tävlingar på nationell nivå.

”Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar”, förklarade förbundet i ett uttalande den 12 mars.

”Vi rekommenderar även distrikt och föreningar att ställa in övriga tävlingar för att minska risken för smittspridning. Vi förstår mycket väl att det kan kännas svårt att ställa in evenemang som många har tränat/jobbat för och sett fram emot. Men läget är extraordinärt och då krävs det att vi tar till extraordinära åtgärder.”

Trots det har det nu alltså arrangerats en tävling i Östersund.

”Många som vill ta chansen”

Lokaltidningen ÖP rapporterar att 56 åkare gjorde upp i en hemlig sprintstafett i dag. Och det var inte vilka åkare som helst.

På plats fanns bland annat landslagsstjärnorna Ebba Andersson, Linn Svahn och Oskar Svensson. Även skidskyttarna Martin Ponsiluoma, Bettan Högberg och Johanna Skottheim var där, liksom paraåkaren Zebastian Modin och hans guide Robin Bryntesson.

– Det var väldigt kul att det blev så mycket folk. Det var bara några dagar sedan man fick reda på att det skulle vara någonting här, säger Oskar Svensson till ÖP.

Ebba Andersson:

– Det är så kul att det är så bra uppslutning och många som vill ta chansen när det är någon som kommer med en sådan här idé.

Andersson och Novak vann

Mattias Persson, tränare på Mittuniversitetet i Östersund, var där som ledare. Han säger till ÖP att det var åkarna själva som hade önskemål om att få göra upp i en sprintstafett.

När SportExpressen når förbundsdirektören Ola Strömberg har han inte hört talas om tävlingen i Östersund. Men han ser inte några större problem med den.

– Vi sanktionerar inga tävlingar nu. Men när det gäller träning eller träningstävling så är det upp till föreningen eller individen att avgöra om det är lämpligt eller inte, säger Strömberg.

Landslagschefen Daniel Fåhraeus är av samma åsikt:

– Vi står fast vid de rekommendationer vi har och vi sanktionerar inga tävlingar. Men en träningstävling med skidkompisar… vi har inga synpunkter på det. Vi förutsätter att de tänker på smittorisken och använder sunt förnuft. Det är vuxna människor vi pratar om.

Hur det gick i själva tävlingen? Laget med Ebba Andersson och långloppsspecialisten Max Novak tog hem segern.

– Det finns en stor lust hos mig att tävla. Jag var inte redo att släppa tag om den här säsongen än, säger Ebba Andersson som höll undan för Linn Svahn på upploppet.

https://www.instagram.com/p/B99QXLBJrz3/?hl=sv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.