Charlotte Kalla. Foto: Henrik Isaksson/IblCharlotte Kalla. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Charlotte Kalla. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Elisabet Höglund. Foto: Tommy PedersenElisabet Höglund. Foto: Tommy Pedersen
Elisabet Höglund. Foto: Tommy Pedersen
Charlotte Kalla. Foto: Carl SandinCharlotte Kalla. Foto: Carl Sandin
Charlotte Kalla. Foto: Carl Sandin

Höglunds teori om Kallas tunga säsong

Publicerad

Charlotte Kalla har haft det tungt den här säsongen.

Det kan bero på att hon har tränat fel.

Det tror tv-profilen tillika tidigare elitcyklisten Elisabet Höglund.

– Min teori är att hon har byggt upp för mycket muskulatur som är tung att bära på och inte ger extra styrka, säger Höglund.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Trots att det var ett mästerskapsfritt år så hoppades Charlotte Kalla på fina resultat den här säsongen. Men det har inte riktigt velat sig för den svenska stjärnan i år.

Hon avslutade sin säsong med att bli 26:a i Ski Tour Canadas avslutning och rasa ner till en femteplats i den totala världscupen.

När hon summerade sin säsong efter det loppet var hon skoningslös i sin självkritik.

– Det blir en överkorsad geting, säger hon.

Höglund menar att Kalla kan ha tränat fel

Exakt vad som ligger bakom att åkningen inte stämmer undrar många - inte minst Kalla själv. Och tv-profilen Elisbet Höglund, som har ett förflutet som elitcyklist, tror att det kan bero på att Charlotte Kalla har tränat fel under försäsongen.

Höglund skriver på sin blogg att hon har noterat att Kalla har tränat mer än någonsin - 900 träningstimmar - men att det inte har förbättrat resultaten, snarare tvärtom. Hon tror att det kan bero på att Kalla har lagt på sig för mycket muskler som blir för tunga att bära på i backarna.

– Man kan titta på hennes kropp och jämföra med de norska tjejerna, hon är betydligt mer muskulös. Charlotte har otroligt mycket muskler. Om du tittar på Johaug så väger hon 13 kilo mindre än vad Charlotte gör. Så min teori är att hon har byggt upp för mycket muskulatur som är tung att bära på och inte ger extra styrka. Hon får bära en tung börda som inte ger henne någonting. Men det är bara av det jag sett, jag vet ju inte exakt hur hon tränar - det vet hon bara själv, säger Höglund.

Elisabet Höglund: "Hon hänger inte med"

– Av det jag har sett i år så saknar hon något och har inte kunnat forcera i uppförsbackarna. Och det vet ju jag som cyklist, att det momentet är väldigt viktigt. Jag var bra uppför då jag var väldigt lätt. Johaug och Weng är bra klättrare och det är tunna tjejer som har lagom med muskler för att få optimalt resultat. Har man för mycket muskler är det mer som ska syresättas, fortsätter hon.

Så du menar att Kalla kan lära av såväl cyklingen som de norska åkarna?

– Ja, det tycker jag. Jag har tittat på alla tävlingar i år och hon har haft det jobbigt hela tiden. Blir det ett kraftigt ryck så hänger hon inte med.

Höglund poängterar att hon inte känner till exakt hur Kalla tränar, men förespråkar att hon inte ska spendera för många av sina träningstimmar på gymmet.

Höglunds tips till Kalla

Med den erfarenhet som Höglund anskaffade sig under sju år i cykellandslaget, med flera SM-medaljer samt VM-tävlingar på meritlistan, så skulle hon rekommendera mer intervall- och konditionsträning.

– Jag har funderat på det här i många år att man inte ska bygga upp för mycket muskler (inom längdskidåkningen). Träna de muskler du ska använda, inte de andra som bara väger och kräver syre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag