Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höglunds teori om Kallas tunga säsong

Charlotte Kalla.Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Elisabet Höglund.Foto: Tommy Pedersen
Charlotte Kalla.Foto: Carl Sandin

Charlotte Kalla har haft det tungt den här säsongen.

Det kan bero på att hon har tränat fel.

Det tror tv-profilen tillika tidigare elitcyklisten Elisabet Höglund.

– Min teori är att hon har byggt upp för mycket muskulatur som är tung att bära på och inte ger extra styrka, säger Höglund.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Trots att det var ett mästerskapsfritt år så hoppades Charlotte Kalla på fina resultat den här säsongen. Men det har inte riktigt velat sig för den svenska stjärnan i år.

Hon avslutade sin säsong med att bli 26:a i Ski Tour Canadas avslutning och rasa ner till en femteplats i den totala världscupen.

När hon summerade sin säsong efter det loppet var hon skoningslös i sin självkritik.

– Det blir en överkorsad geting, säger hon.

Höglund menar att Kalla kan ha tränat fel

Exakt vad som ligger bakom att åkningen inte stämmer undrar många - inte minst Kalla själv. Och tv-profilen Elisbet Höglund, som har ett förflutet som elitcyklist, tror att det kan bero på att Charlotte Kalla har tränat fel under försäsongen.

Höglund skriver på sin blogg att hon har noterat att Kalla har tränat mer än någonsin - 900 träningstimmar - men att det inte har förbättrat resultaten, snarare tvärtom. Hon tror att det kan bero på att Kalla har lagt på sig för mycket muskler som blir för tunga att bära på i backarna.

– Man kan titta på hennes kropp och jämföra med de norska tjejerna, hon är betydligt mer muskulös. Charlotte har otroligt mycket muskler. Om du tittar på Johaug så väger hon 13 kilo mindre än vad Charlotte gör. Så min teori är att hon har byggt upp för mycket muskulatur som är tung att bära på och inte ger extra styrka. Hon får bära en tung börda som inte ger henne någonting. Men det är bara av det jag sett, jag vet ju inte exakt hur hon tränar - det vet hon bara själv, säger Höglund.

Elisabet Höglund: "Hon hänger inte med"

– Av det jag har sett i år så saknar hon något och har inte kunnat forcera i uppförsbackarna. Och det vet ju jag som cyklist, att det momentet är väldigt viktigt. Jag var bra uppför då jag var väldigt lätt. Johaug och Weng är bra klättrare och det är tunna tjejer som har lagom med muskler för att få optimalt resultat. Har man för mycket muskler är det mer som ska syresättas, fortsätter hon.

Så du menar att Kalla kan lära av såväl cyklingen som de norska åkarna?

– Ja, det tycker jag. Jag har tittat på alla tävlingar i år och hon har haft det jobbigt hela tiden. Blir det ett kraftigt ryck så hänger hon inte med.

Höglund poängterar att hon inte känner till exakt hur Kalla tränar, men förespråkar att hon inte ska spendera för många av sina träningstimmar på gymmet.

Höglunds tips till Kalla

Med den erfarenhet som Höglund anskaffade sig under sju år i cykellandslaget, med flera SM-medaljer samt VM-tävlingar på meritlistan, så skulle hon rekommendera mer intervall- och konditionsträning.

– Jag har funderat på det här i många år att man inte ska bygga upp för mycket muskler (inom längdskidåkningen). Träna de muskler du ska använda, inte de andra som bara väger och kräver syre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.