Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höglund: "Är så jävla trött – de är veklingar"

Elisabet Höglund har tröttnat på de svenska skidåkarnas vana att lämna återbud till tävlingar. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Emil Jönsson och Anna Haag.Foto: Nils Petter Nilsson

Tv-profilen och skidnörden Elisabet Höglund har tröttnat på de svenska skidåkarnas vana att lämna återbud till tävlingar.

I ett ilsket blogginlägg riktar hon skarp kritik mot Anna Haag, Emil Jönsson och Johan Olsson.

– Jag blir så jävla trött. De är veklingar, säger Höglund.

Tv-profilen Elisabet Höglund, som har ett förflutet som elitcyklist, har ett brinnande idrottsintresse. Och hon räds inte att uttala starka åsikter om just det svenska skidlandslaget.

I fjol skrev hon ett väldigt uppmärksammat blogginlägg där hon ifrågasatte Charlotte Kallas träningsmetoder. Nu har Höglund gett sig in i debatten kring skidstjärnorna igen. Det som fick Höglund att gå i taket den här gången var beskedet att Anna Haag inte kommer att tävla i världscupstävlingarna i Ulricehamn.

"Orsak: hon har tränat så mycket att hon inte har något överskott kvar att tävla med. Vad är det för dumheter? Hon har inte deltagit i någon enda skidtävling sen i december. Hon deltog inte i Tour de Ski (var lite förkyld). Hon hoppar av det ena loppet efter det andra. Är hon rädd att avslöja hur dålig hon är av rädsla att inte få komma med i VM-laget?", skriver Höglund i sitt blogginlägg.

"Både Haag och Emil Jönsson lever naturligtvis gott på träningsbidrag från Svenska Skidförbundet och sponsorbidrag från sponsorer. Men hur länge kommer sponsorerna att behålla sitt tålamod med idrottsmän/kvinnor som nästan aldrig tävlar och därmed inte visar att de är värda att bli sponsrade."

"Det är botten – klenfisar"

När SportExpressen ringer upp utvecklar Höglund sin kritik.

– De svenska skidåkarna är ett klent släkte. De är förkylda, har ont i halsen. Vad är det för veklingar? Det står jag för. Jag tycker att det är botten. Förbundskapten Rikard Grip och de andra i landslagsledningen måste ta itu med de här klenfisarna, för det är vad de är. De drar ju nytta av våra skattepengar, säger hon.

– Och Anna Haag gör allt för att undvika tävlingar. Hon är rädd för att visa att hon inte är i form.

I blogginlägget går Höglund även på den tvåfaldige världsmästaren Johan Olsson, som också åker alldeles för få tävlingar i hennes tycke.

– Han har levererat, men inte på senare år, säger Höglund.

"Olsson är utomordentligt klen"

Men kan inte skid-VM i Falun räknas till senare år?

– Jo, i VM var han någorlunda framgångsrik, men de senaste två åren har han visat en väldig klenhet. Jag förstår inte. Jag tittar på alla tävlingar och jag får inte se de största stjärnorna på grund av att de har tränat för mycket eller tränat för lite. Jag är så jävla trött på det. De får betalt för att vara idrottsmän och säger hela tiden: "Jag kan inte ställa upp för jag känner mig lite krasslig". Och Johan Olsson säger att han inte kan åka till Tour de ski för att han kan bli förkyld. Vad är det för snack? Är man tävlingsidrottare så är man tävlingsidrottare. Jag tycker att han har visat prov på en utomordentlig klenhet.

Man brukar ju säga om Olsson att han är en mästerskapsåkare, att han kommer att leverera i VM.

– Det gör han inte. Som gammal idrottare vet jag att tävling är den bästa träningen. Calle Halfvarsson och Marcus Hellner är de enda man kan ha något hopp kring i VM.