Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheten bakom Björgens stora succé

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SVEN SIMON IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: ÅSERUD, LISE / SCANPIX NORWAY SCANPIX SWEDEN

Marit Björgen dominerade under sin aktiva karriär. 

Nu har en doktorand funnit skiddrottningens recept för alla framgångar:

14 000 träningstimmar. 

114 världscupssegrar. Åtta OS-guld och 26 VM-medaljer. Marit Björgen dominerade skidtouren under sin aktiva karriär. 

Många har under åren frågat sig hur norskan kunde bli så bra – och i vissa fall helt oslagbar. 

Nu har en doktoranden Guro Strøm Solli kommit fram till ett resultat.

– Marit hade kontinuitet i träningen. Hon hade motgångar, men det fanns alltid kontinuitet i hennes träning. I 18 år tränade hon i genomsnitt 15 timmar i veckan. Totalt handlar det om 14 000 timmars träning på 18 år. Det är respekt, säger Solli till VG.

Norska Aftenposten skrev om resultaten tidigare under veckan. Björgen var väldigt aktiv under sin barndom med mycket lek och arbete på gården, samtidigt som hon utövade flera sporter fram till hon var 18. Gradvis ökade hon sin träning och de åren hon tränade som mest var hon uppe på 940 timmar. Det anses som nyckelfaktorer till hennes stora framgångar genom åren, enligt norska tidningen. 

Fått stor uppmärksamhet

– Det är inte någon stor ”wow-faktor” eller några hemligheter i träningen. Den största ”wow-faktorn” är kontinuitet. Marit tränade mest från 30 till 35-års ålder, säger Solli till VG som är anställd vid University of the North. 

VG skriver att det har varit ett stort intresse för publiceringen internationellt som har titeln ”Utvecklingsprocessen för den mest framgångsrika vinterolympiern i historien”.

– Det är kul att veta att det är många som har uppmärksammat den. Studierna har bland annat lästs i Nya Zeeland, USA, Finland och Sverige. Marit var en unik idrottskvinna och det är inte många som har delat med sig så mycket av sin träning, säger Solli.

Foskaren har haft full tillgång till Björgens träningsdagbok och har haft mellan fem till tio intervjuer med skiddrottningen. 

Björgen lade skidorna på hyllan efter OS 2018, men siktar på att göra en comeback när Vasaloppet avgörs i mars. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.