Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga mejlet – som avslöjar Johaug

Therese Johaug under torsdagens förhör.
Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug under torsdagens förhör.
Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

OSLO/STOCKHOLM. Ett mejl har avslöjat att Therese Johaug lämnade falska uppgifter i de pågående Oslo-förhören.

I mejlet kan man läsa att Johaug visst fått instruktioner att genomgå en obligatorisk antidopingutbildning.

– Jag kan inte minnas att jag har fått det beskedet, men jag inser ju nu att jag har fått det, säger Johaug.

Antidoping Norges utbildningsprogram "Ren idrottsutövare" låg i fokus under gårdagens förhör med Therese Johaug i Oslo. Johaug fick frågor om hon hade fått adekvat utbildning i dopingfrågor – och hennes svar lockade fram skrattsalvor bland åhörarna.

– Jag kan inte minnas att jag blivit tillsagd att genomföra kursen. Vi fick mejl från FIS dagen efter min presskonferens, om att vi var tvungna att genomföra kursen inom 48 timmar, sa Johaug då.

Kort efter avslöjandet skickade det norska skidförbundet ut ett pressmeddelande. I detta medgav man att Johaugs vittnesmål stämde: inbjudningarna till "Ren idrottsutövare" skickades ut som en krisåtgärd först efter att Johaugs felande prov blivit uppmärksammat.


LÄS MER: Johaug i förhöret: ”Jag listade på honom”

Avslöjade Johaugs osanning

– En ny version av "Ren idrottsutövare" blev lanserad i juni 2015. Vi i längdskidåkningsledningen erkänner att vi inte varit snabba nog med att se till att alla utövare har genomfört den senaste kursen, sa ledaren Espen Bjervig i ett pressmeddelande.

Och "Ren idrottsutövare" fortsatte vara i fokus under torsdagens procedurer. Förhöret med forne landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen blev uppskjutet eftersom Johaugs advokat Christian Hjort vill ställa en kompletterande fråga till en klient.

– Jag mottog i går kväll ett mejl som angår ett meddelande som gick ut till utövarna i landslaget i april 2015. Jag tycker det här är viktigt, för Therese Johaug kunde i går inte minna sig att hon fått några påtryckningar om att hon skulle genomgå kursen "Ren idrottsutövare'", säger Hjort.


LÄS MER: De tre bokstäverna kan avgöra för Johaug

"Jag kan inte minnas"

Det stod inte inskrivet i Johaugs kontrakt med det norska skidförbundet att hon var nödgad att genomföra utbildningen. Men i mejlet, avslöjade Hjort, kunde man läsa att samtliga åkare skulle genomgå kursen "Ren utövare". Det var skickat från en person inom förbundet.

– Jag kan inte minnas att jag har fått det beskedet, men jag inser ju nu att jag har fått det. Men för min del är marknadsdagen ett vilt kaos, med uppdrag från tidig morgon till sen kväll. Det är bara att beklaga. Jag sa i går att jag inte kunde minnas det och jag kan inte minnas det i dag heller, säger Johaug.

I dag ska både Fredrik S. Bendiksen och Johaugs landslagskollega Marit Björgen vittna i Oslo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.