Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet: ”Det är galet”

Oro bland svenska åkarna efter katastroftestet
Charlotte Kalla.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska vallateamet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sveriges storstjärna Charlotte Kalla var orolig för att den nya regeln skulle leda till fusk.

Nu agerar internationella skidförbundet (Fis).

Enligt flera uppgifter kommer det omdiskuterade fluorförbudet hävas i morgon – eftersom testmaskinen inte fungerar.

– Det här är galet, säger Tysklands förbundskapten Peter Schlickenrieder.

I början av september träffade SportExpressen Charlotte Kalla i samband med en rullskidtävling i Trollhättan.

Hon förklarade då att hon välkomnade det nya förbudet av fluorvalla (den hypereffektiva vallan som är farlig för både hälsa och miljö) men varnade också för att det kunde bli problem.

– Jag hoppas bara allting blir så klart och tydligt som möjligt. Och att den här nya maskinen ska kunna upptäcka eventuella fuskare, alltså de som använder fluorvalla trots att det är förbjudet, sa Kalla.

Nu har det blivit problem.

Den nya maskinen fungerar inte och det finns därmed inget sätt att kontrollera om åkare har fluorvalla under skidorna eller inte.

Brevet till landslagen

Landslagen i världscupen var inbjudna till Tyskland i slutet av september för att få inspektera maskinen och testa den på sina skidor – men besöket ställdes in.

”Vi återkommer till er så fort vi har gjort en ny runda med interna tester”, skriver Fis arbetsgrupp för fluorförbudet i ett brev som skickade ut till de inbjudna landslagen.

Där erkände de också att testerna hittills visat att maskinen inte är redo att sättas i bruk.

– Vi har inte fått något nytt datum för när vi ska få komma till Tyskland och testa mätinstrumentet, säger Sveriges längdchef Daniel Fåhreaus.

Då börjar det kännas väldigt tajt om tid?

– Det kan man lugnt säga. Jag har svårt att se att det ska lyckas.

– Fluorförbudet ska ju gälla i samtliga skidsporter och det är inte ens två veckor kvar tills den alpina världscupen startar. Det är extremt kort med tid nu.

Brevet till landslagen.
Daniel Fåhraeus.
Foto: BILDBYRÅN.

”Det var väldigt naivt”

Under fredagen samlas Fis Council, styrelsen i internationella skidförbundet, och en av punkterna på agendan är fluorförbudet. Möjligheten finns fortfarande att skjuta upp förbudet.

Och mycket talar för att det blir så.

I veckan har det kommit uppgifter från både Norge, Finland och Tyskland som slagit fast att Fis Council kommer göra en helomvändning och tillåta fluorvalla den kommande säsongen.

– Jag är ganska säker på att de kommer skjuta upp det, säger Tysklands förbundskapten Peter Schlickenrieder när SportExpressen når honom.

– Enligt vad jag har hört fungerar inte testmaskinen just nu och det börjar bli väldigt, väldigt tight med tid. Klockan tickar! Det är svårt att ta något annat beslut än att skjuta upp förbudet.

Han tycker samtidigt att det är ”helt galet” att Fis satt sig i en situation som de nu måste backa sig ut ifrån.

– Jag fick höra redan för ett år sen att det här inte skulle fungera. Folk som är insatta förstod att förbudet kom med för kort varsel, säger Schlickenrieder.

– Det var väldigt naivt av Fis att göra så här. Jag tror inte att några vallaspecialister var involverade i beslutet. De försökte hitta en snabb och enkel lösning, men det gick inte vägen.

Valla för fyra miljoner

Vallateamen i de olika landslagen har under de senaste månaderna kämpat febrilt för att ta fram fluorfria vallor som ska vara konkurrenskraftiga den kommande säsongen.

Samtidigt har de rensat ut sina gamla fluorvallor.

NRK kunde visa bilder på när vallachefen för det norska skidskyttelandslaget, Tobias Dahl Fenre, tömde trailern på vallor till ett värde av fyra miljoner kronor.

– Men vi kommer att behålla produkterna. Det är dumt att slänga allting ifall det skulle komma en ändring, förklarade han.

Och redan i morgon kan de alltså plocka fram fluorvallan igen.

Norges vallachef Tobias Dahl Fenre.
Foto: Skärmdump från NRK.

Daniel Fåhraeus om läget i Sverige:

– Vårt vallateam har lag mycket tid på att testa fluorfritt nu, så är det ju. Men man har ju en lång erfarenhet av fluorprodukter sedan tidigare. Jag tror inte det är något jätteproblem.

– Vi tog faktiskt en diskussion kring det här scenariot för någon månad sedan. Hur det skulle påverka oss om fluorförbudet skjuts fram? Och svaret var att läget var ganska lugnt. Ingen panik alls.

SportExpressen har varit i kontakt med Mats Årjes som sitter i Fis Council. Han bekräftar att fluorvalla kommer att diskuteras i fredagens möte, men har ingen ytterligare information att lämna ut just nu.


TV: Så ska Charlotte Kalla förvandlas

Kallas förändring – unik inblick i stjärnans träning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.