Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellners svar – efter kritiken om Red Bull

Foto: Richard Ström / Expressen

Författaren André Persson dömde ut Marcus Hellner som en dålig förebild för unga.

Nu har skidstjärnan försvarat sitt sponsoravtal med energidrycken Red Bull.

"Koffein och sockerblandningar av olika slag är något som länge använts av idrottare på toppnivå, långt innan energidrycker fanns", skriver Hellner i ett mejl till SportExpressen.se.

I boken "No Bull – hur internet och 24-timmarssamhället fick energidryckerna att flyga" utforskar författaren André Persson miljardindustrin bakom energidryckerna. Ett kapitel behandlar idrottare som låter sig sponsras av företag som producerar varan, som till exempel österrikiska Red Bull.

Marcus Hellner har haft ett avtal med just Red Bull i fyra års tid – och han blir ifrågasatt i Perssons bok.

– Skulle du fråga en hjärtläkare om man ska dricka Red Bull antingen före, efter eller under träning, så skulle de svara nej, aldrig. Red Bull innehåller koffein och taurin och båda de här sakerna påverkar både blodtryck och hjärta. De hör inte hemma i idrottssammanhang överhuvudtaget, sa Persson till SportExpressen.se i går.

Kai Knudsen, docent och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, höll med.

– Jag tycker att det är problematiskt. Jag associerar inte Red Bull med en positiv livsstil, men det är precis det man vill åstadkomma genom att plocka in de här idrottsstjärnorna som står för en positiv livsstil. Det är ett bekymmer, sa Knudsen.

"Är noga med vad jag dricker"

Men i ett mejl till SportExpressen.se har Hellner svarat på kritiken som framförts.

"Det råder ingen tvekan om att höga doser av koffein är olämpligt för barn. Men koffein och sockerblandningar av olika slag är något som länge används av idrottare på toppnivå, långt innan energidrycker fanns", skriver Hellner.

Persson hävdade att han hade försökt få tag på Hellner under arbetet med boken, bland annat för att fråga om Hellner själv dricker Red Bull i samband med träningspass och tävlingar.

– Det vore kul om någon kunde konfrontera honom med det, sa Persson.

"Jag anser mig vara noga med vad jag äter, dricker och hur jag tränar. Jag anser också att jag har den kunskap som krävs för att själv välja vilken typ av energitillskott jag behöver vid olika tillfällen", skriver Hellner till SportExpressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.