Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellners nysatsning: "Får ett uppvaknande"

Foto: Jessica Gow / Scanpix

STOCKHOLM. Han klättrade som ingen annan uppför Alpe Cermis. Men frånsett slutfasen i Tour de Ski tar Marcus Hellner inte med sig mycket från den gångna säsongen.

Och det är inte i slitsamma uppförsbackar som skidstjärnan har tappat. Det är på slätmark han ska vinna tillbaka terräng.

Hellners karriär

Marcus Hellners individuella karriär i siffror:

Placeringar i totala världscupen:

2007: 114

2008: 53

2009 : 21

2010: 3

2011: 7

2012: 4

2013: 9

Placeringar i OS:

2010:

Guld i skiathlon 30 km (k/f)

4:a 15 km (f)

15:e sprintstafett

22:a 50 km (k)

Placeringar i VM:

2013:

8:a skiathlon 30 km (k/f)

17:e 15 km (f)

29:e 50 km (k)

2011:

Guld sprint (f)

6:a skiathlon 30 km (k/f)

15:e 50 km (f)

34:a 15 km (k)

2009:

5:a sprint (f)

19:e skiathlon 30 km (k/f)

27:a 50 km (f)

2007:

8:a 15 km (f)

På väg ner till en pokerturnering i Monaco och i samband med att landslagets nya tränarkläder presenteras får TT en pratstund med Marcus Hellner.

Som redan under VM började känna revanschlust inför kommande säsong.

För honom var det inte nog med VM-silver i sprintstafett och distansstafett. Individuellt lyckades han inte försvara sin position i världstoppen.

Det sved.

Gav motivation och eftertanke.

Som resulterat i förändring.

– Jag är hungrigare, jag har kommit på att jag verkligen vill det här och att det betyder väldigt mycket för mig att vara i bra form. Bara det är en stor grej, säger han.

– En del i träningen är att jag ska försöka springa i tyngre terräng igen. Det är mycket för att stärka bålstyrkan, jag upplever att jag har tappat den lite grann. Den där långa uthållighetsstyrkan ligger i att vara allmänt stark i bålen.

Oönskad effekt

Förra sommaren kände Hellner inte alls av sin gamla knäskada. Det fick oanad effekt.

– Jag kunde springa på hårt underlag och det var väldigt skönt, det är någonting jag har strävat efter. Men myrträningen ger mer, för bålen och allt.

– Jag har bra kondition, jag har bra styrka uppför, det såg man i touren när jag gick ifrån alla i klättringen. Det är i de lättåkta partierna som jag tappar mycket, det är där jag måste lyfta mig väldigt mycket. Det är på de där platta partierna det avgörs. I alla fall för min del. Även i fristil. Jag har tekniken, men samtidigt så man måste vara stark och hålla sin teknik också, det är mycket där det ligger.

En käftsmäll

Marcus Hellner har oftast kunnat göra säsongsbokslut med ett leende på läpparna. Men det har inte alltid gått spikrakt för 27-åringen.

– Man får ett uppvaknade ibland, det har jag fått förut i min karriär. Jag minns ett junior-VM då jag trodde att jag skulle göra bra saker, men fick en käftsmäll och var långt bak i resultatlistorna. Jag vaknade och insåg att jag måste träna för att bli någonting.

– När det gått bra kanske man inte ser tillbaka och ifrågasätter. Det gör man när det har gått dåligt, man måste vara ärlig mot sig själv.

Nionde plats totalt i världscupen senast är "dåligt" ur ett Hellnerperspektiv.

– Jag förstår inte att jag kunde bli nia med tanke på den känsla jag har haft. Det är väl ändå ett bra betyg på nåt sätt.

Ingen semester

I samband med tävlingen European Poker Tour Grand Final i Monte Carlo ska Hellner, liksom förra året, först möta en viss Petter Northug i en duell.

– Vi kör en "heads up". Jag förlorade mot Petter förra året, men sedan gick turneringen okej, jag gick vidare någon dag.

– Det är jäkligt kul. Man är inte så hemtam i den där miljön och det är jäkligt spännande, en väldig adrenalinkick.

Hellner hinner med både löpning och styrketräning i Monte Carlo också. Troligen ihop med sin norske stjärnkollega.

– Vi brukar styra ihop någonting, säger Hellner.

Men i år blir det ingen solsemester för västgöten som sedan många år bor i Gällivare. Knappt någon semester alls.

– Jag har åkt mycket skidor hela april.

– Riksgränsen är det längsta jag har tagit mig till. Det har räckt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.