Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellner kritiseras i ny bok: En dålig förebild

Foto: Richard Ström / Expressen

Marcus Hellner har varit sponsrad av energidrycken Red Bull i fyra år.

Nu får skidstjärnans samarbete kritik i en ny bok som behandlar farorna med energidryckskonsumtion.

– Jag tycker att han är en dålig förebild för unga, säger bokens författare André Persson till SportExpressen.se.

– Det är problematiskt, säger överläkaren Kai Knudsen om Hellners avtal.

Ett år efter att Petter Northug hade skrivit på ett synnerligen lukrativt avtal med Red Bull följde Marcus Hellner hans exempel. Redan då, 2010, fick svensken kritik för sitt samarbete med energidrycksföretaget.

Louise Ungerth, chef för Konsument och Miljö på Konsumentföreningen, sa till SportExpressen.se att hon inte såg Red Bull som "något man ska förknippa med sport och hälsa".

Nu har kritiken tagit fart igen. I sin nya bok "No Bull – hur internet och 24-timmarssamhället fick energidryckerna att flyga" har författaren André Persson för avsikt att göra upp med vad han kallar för "energidrycksmyten". Persson utforskar hur energidryckerna har vuxit till en miljardindustri – trots att dess kritiker påstår att de kan ligga bakom sömnstörningar, fetma och plötsliga dödsfall.

I boken tar Persson upp idrottare som låter sig sponsras av Red Bull – Hellner till exempel.

– Skulle du fråga en hjärtläkare om man ska dricka Red Bull antingen före, efter eller under träning, så skulle de svara nej, aldrig. Red Bull innehåller koffein och taurin och båda de här sakerna påverkar både blodtryck och hjärta. De hör inte hemma i idrottssammanhang överhuvudtaget, säger Persson till SportExpressen.se.

– Jag tycker att det är vanskligt att Hellner låter sig sponsras av Red Bull. Det vore kul om någon kunde konfrontera honom med det.

"Han är en förebild"

Persson försökte förgäves få tag i Hellner under arbetet med boken.

– Jag skulle fråga honom om hur han ser på sin roll som förebild för barn och ungdomar när han blir sponsrad av Red Bull, som läkare och forskare ser som kontroversiell dryck. Sedan skulle jag vilja veta själv om han dricker det själv under träning och tävling, säger han.

Kai Knudsen, docent och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är tillfrågad i boken. Han är precis som Persson tveksamt inställd till kopplingen mellan Red Bull och idrott.

– Livsmedelsverket rekommenderar inte energidrycker i samband med träning eller som törstsläckare, säger han.

– Det finns en studie där försökspersoner har tränat på träningscyklar samtidigt som man har mätt deras HRV, alltså deras hjärtfrekvens och variabilitet. Och då gick HRV ner hos försökspersonerna som hade konsumerat energidrycker innan träningen, vilket ur en hjärtsynpunkt inte är så bra. Hjärtfrekvensen ska gå upp och ner baserat på din aktivitet. Den ska variera.

– Det är bra att belasta hjärtat med träning. Om det är nyttigt att belasta hjärtat med kemiska substanser, det är mer tveksamt. Min rekommendation är i alla fall att man definitivt inte dricker energidrycker efter träning, speciellt om man är känslig.

"Det är ett bekymmer"

Knudsen har också betänkligheter angående Hellners sponsoravtal.

– Jag tycker att det är problematiskt. Jag associerar inte Red Bull med en positiv livsstil, men det är precis det man vill åstadkomma genom att plocka in de här idrottsstjärnorna som står för en positiv livsstil. Det är ett bekymmer. Jag associerar till stor del Red Bull med alkoholkonsumtion, speciellt bland ungdomar. Men man ska säga, att gällande forskningen kring de här dryckerna och risken för hjärt– och kärlsjukdomar, så har jag inte tillräckligt på fötterna för att slå fast att det är livsfarligt. Det finns vissa indicier, men inga belägg, säger han.

SportExpressen.se har sökt Marcus Hellner. 2010 kommenterade han samarbetet på följande vis.

– Jag var lite tveksam till Red Bull tidigare, men nu har jag testat det och tycker det är ett kul varumärke att samarbeta med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.