Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellner: "Det var det jag bävade för mest"

Marcus Hellner med sambon Anna och dottern Tuva, fem månader.
Foto: Nils Petter Nilsson

PORT DE SOLLER. Han är utan landslagstränarna och sin vanliga stödapparat.

Utan de andra landslagsåkarna.

Men inte utan sin dotter.

Marcus Hellner tog planet till Mallorca för att hitta en annorlunda väg till nya framgångar.

SPORT-Expressen följde efter. Och landade mitt i en värld av valnötter, monsterpass, tuggleksaker och drömmar om ett saknat guld.

Lunchtid. Huset.

Robin Bryntesson, 28, upptäcker till sin stora förtjusning att det faktiskt är ett valnötsträd som skuggar entrén till huset.

- Kolla! Bara att göra så här, säger Bryntesson och knäcker en nöt med ett snärtigt kast ner i stenplattorna.

Marcus Hellner, 28, berättar en anekdot från höstens älgjakt i Gällivare innan han tar trappan upp till nästa etage på tomten. Till poolen med den fullständigt magnifika utsikten.

- Om jag kan göra bomben? Den frågan har jag nog aldrig fått tidigare, säger Hellner och svarar med att några sekunder senare bryta vattenytan med ett fläskigt plask.

Tuva Hellner-Tjuoiki, 5 månader, följer det mesta omkring med intresse och ett glatt leende. Men hon verkar ärligt talat mest intresserad av sin tugg-giraff.

- Jo, det där är favoriten, säger mamma Anna Tjuoiki.

Inifrån huset meddelar kocken att den spanska bondomeletten som ska bli dagens lunch strax är färdig.

Och att det naturligtvis blir efterrätt.

Nej, det liknar verkligen inget vanligt träningsläger.

Allt känns mer som en inblick i en tämligen mysig familjesemester.

"Sjukt bra förhållanden"

- Det här är... helt perfekt. Sjukt bra träningsförhållanden den här tiden på året, speciellt jämfört med hemma i Gällivare.

Marcus Hellner tittar ut över dalen nedanför, och fortsätter:


Foto: Foto: Nils Petter Nilsson

- Och dessutom får jag ha med mig Anna och Tuva. De tycker ju också det är himla härligt att vara här nere.

Det är en av Hellners privata sponsorer, PokerStars, som finansierar äventyret i Port de Soller på Mallorca. Ett hus stort nog att - med god marginal - rymma Hellner med sambo och barn, svärmor, sparringpartnern Robin Bryntesson och dennes sambo.

Det är lite annorlunda det här.

- Jo, det är det, säger Hellner.

Så hur funkar det med en femmånaders baby på ett träningsläger?

- Jättebra. Men det har faktiskt inte varit några problem alls sedan Tuva kom. Hon är ju så...vad ska säga...lätt att vara med. Frisk. Mår bra. Och du förstår alltid vad hon vill.

Nätterna då?

- Det var kanske det jag bävade mest för innan. Jag måste ju sova för att kroppen ska orka med all träning.

Och?

- Det är jag som får väcka henne på mornarna. Tuva sover mer än vad jag gör.

Många idrottsmän brukar säga att deras syn på idrotten förändrats efter att de blivit föräldrar. Att de fått större distans. Att de sportsliga resultaten inte längre på samma styr deras eget välbefinnande.

Marcus Hellner är dock skeptisk.

- Jag funderade själv en del om jag skulle vara lika motiverad för skidåkningen efter att Tuva fötts. För att alla säger ju att det kommer något större in i ens liv.

- Och visst, det har kommit in något större i mitt liv. Men...

...ja?

- ...fortfarande är skidor precis lika stort. Jag tror att alla ljuger som säger att det inte betyder lika mycket. För det gör det.

Marcus Hellner funderar vidare.

- Det som har hänt är att man har en till viktig grej i livet. Men för den skull behöver inte idrotten bli mindre viktig. Man har plats för en sak till.

Tror du många säger så bara för att man liksom "ska" säga det?

- Lite så. Jag kommer inte att ta lättare på en förlust i skidspåren för att vi nu har Tuva. Jag vill fortfarande vara stark och prestera. Jag vill inte ta det med en klackspark för att något annat hänt i mitt liv.

Den trefaldige olympiske guldmedaljören skakar på huvudet.

- Nej. Det skulle inte vara bra.

Tidig morgon. Berget.

Det är ingen slump att så många tävlingscyklister letar sig till den spanska medelhavsön Mallorca för att träna.

Klimatet är perfekt. Bergsvägarna är spektakulära. Omgivningarna emellanåt bedövande vackra.

Det är gott om cyklister i farten även denna soliga morgon. Alla är de vana att plåga sina lårmuskler genom serpentinsvängarna mot toppen. Däremot verkar de betydligt mer ovana att bli omåkta av två frustande svenskar - på rullskidor.

Men så går det också fort för Hellner och Bryntesson. Ruskigt fort, till och med.

Passet innehåller en rad sju minuter långa intervaller i skejt. Efter den sista blir de hängande på sina stavar. Andningen låter som något från en blåsbälg. Svetten sprutar.

Nära att gå in i väggen?


Foto: Foto: Nils Petter Nilsson

- Nä, det kändes helt okej. Det är ju ett pass i eftermiddag också, så man försöker hålla sig lite kall, säger Hellner lugnt.

Bryntesson har då kapsejsat intill.

- ...(pust)... J-a-g var inne i väggen. Man brukar ju prata om Mördarbacken...(flämt),...men att hänga på Hellner här? Rena självmordet, säger Bryntesson plågat.

För Marcus Hellner är också Mallorca-lägret extremt viktigt. Efter en perfekt start på försäsongen började det strula i slutet av sommaren.

Först drabbades Hellner av en lättare knäskada efter en fyra timmar lång löptur på fjället. Sedan gjorde en förkylning att han fick lämna landslagets senaste läger redan efter en dag.

- Då kändes det tungt. Jag hade verkligen sett fram emot det lägret. Kände att jag behövde det, säger Hellner.

Och vad känner du nu?

- Att jag börjar få rätsida på allt igen. Jag har kunnat smyga i gång med löpningen igen. Och de här hårda passen med "Brynte" har känts väldigt bra.

Du lämnade OS med ett guld och ett silver - vad betydde det för den här försäsongen?

- Framgångarna i Sotji gjorde mig bara mer motiverad. Ännu mer noggrann med träningen. Och jag tycker nog jag fått till allt vädigt bra.

Eftermiddag. Huset.

Den spanska bondomeletten, det nybakta brödet och efterrätten (fruktsallad) är uppäten och de flesta matgästerna gör som lilla Tuva - och tar chansen till en stunds vila.

Hellner letar sig i stället upp till villatomtens tredje (!) utomhusetage och sätter sig ner i den väl tilltagna soffgruppen.

Det är dags att titta framåt.

Dags att tänka på Falun.

- Jag åker nog knappast sprinten.

Okej. Men du vann ändå VM-sprinten i Oslo 2011. Du var i sprintfinal i Sotji.

- Men nu är det klassisk sprint. Den distansen och jag brukar inte funka så bra tillsammans.

De övriga fem distanserna är 28-åringen mer inställd på att åka. Och det finns ett lopp som lockar mer än alla andra.

Marcus Hellner har alltid klassats som bäst i fristil. Speciellt på 15 kilometer. Ändå saknar han fortfarande en mästerskapsmedalj på distansen.

- Jag har ju gjort några försök och fått erfara hur tufft distansen kan vara. Men nu är det Falun. Det kan nog få mig att tagga till ännu mer. Förmå mig att ta ut mig ännu mer, säger Hellner.

Handen på hjärtat. Vad skulle ett guld på 15 kilometer i Falun betyda?

- Det skulle vara större än allt annat.

FACIT I MÄSTERSKAP

1) Stafett

Medaljfacit: 2 OS-guld, 2 VM-silver, 1 VM-brons.

Kommentar: Enda medaljmissen kom i Liberec 2006 (sexa). Har haft nyckelrollen som slutman i de klassiska OS-stafetterna som slutat i guld.

2) 30 km skiathlon

Medaljfacit: 1 OS-guld, 1 OS-silver.

Kommentar: Lustigt nog en distans som Hellner kritiserat hårt och länge tyckte borde strykas ifrån mästerskapen. Men jösses så bra han behärskat den.

3) Sprint

Medaljfacit: 1 VM-guld.

Kommentar: Själv har han aldrig sett sig som en sprinter, därför var guldet i Holmenkollen en rejäl sensation. Var nära ny medalj i Sotji men stoppades av jättevurpan.

4) Sprintstafett

Medaljfacit: 1 VM-silver.

Kommentar: I OS 2010 blev det inte ens final (då i par med Teodor Peterson). I Val di Fiemme 2013 var bara ryssarna Petuhkov/Kriukov snabbare än Hellner och Emil Jönsson.

5) 15 kilometer

Medaljfacit: Noll.

Kommentar: Egentligen en gåta att det inte blivit någon medalj när distansen avgjorts i fristil. Det var nära OS 2010 (fyra). I Falun får dock Marcus Hellner en gyllene chans till revansch.

6) 50 kilometer

Medaljfacit: Noll.

Kommentar: Nej, Hellner har aldrig varit känd som någon femmilare. Som bäst har det blivit en 15 plats (VM 2011). I Sotji fanns chansen - tills en förkylning förrtörde alla chanser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.