Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hela Norges media bajsade i byxan då..."

Iivo Niskanen.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

LAHTIS/STOCKHOLM. Efter att Iivo Niskanen tagit guld tidigare i veckan skickade han en hyllning till dopingdömde Mika Myllylä – och fick kritik i Norge.

Nu slår Finland tillbaka.

"Den norska logiken går inte att förstå", skriver Pekka Holopainen i Ilta-Sanomat.

Iivo Niskanen var överlägsen över 15 kilometer klassisk stil i onsdags, då han krossade sina konkurrenter och tog hem VM-guldet framför hemmapubliken.

Men vad som verkligen stack ut var uttalandet efter loppet – då Niskanen skickade en hyllning till dopade Mika Myllylä.

– Jag har länge undrat om jag ska bli lika bra som Mika Myllylä. Och nu är jag världsmästare här i Lahtis, sa Niskanen i SVT då.

Hård kritik från Norge

Uttalandet fick motta tuffa ord från flera håll, och Niskanen tvingades förklara sitt uttalande:

– Han dog till följd av all press som lades på honom. Det är viktigt att låta honom vila i frid, säger han.

Norge riktade hård kritik mot det hela – men inte obesvarad sådan. Den finske krönikören Pekka Holopainen går nämligen hårt åt norsk media:

"Den norska logiken går inte att förstå. En dopad åkare får skicka hälsningar i TV, men Myllylä får inte nämnas. Norges ambivalens inför dopingfrågan gör en förvirrad"

"Hela Norge bajsade i byxan"

Vidare fortsätter Holopainen och menar att Therese Johaugs hälsningar under mästerskapet går stick i stäv med kritiken mot Niskanen/Myllylä.

"Hela Norges media bajsade i byxan när Niskanen efter sitt guld sa att Myllylä var hans barndomsidol. Deras (Norges) meddelande var: "Hur vågar han göra en sån här sak?"

"Sen vann Norge stafettguld som väntat. Och i NRK-studion så skickade Johaug en videohälsning i live-tv inför miljonpublik. Hon är avstängd i 13 månader för anabola steroider. Men dagen innan fick Niskanen inte minnas någon som avtjänat sitt straff åtta år innan han dog. Jag antar att det här är norsk logik, men man kan fråga sig vad det är för logik, för det går inte ihop.".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.