Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heidi Wengs svåra månader efter OS

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

MERÅKER. Heidi Weng drev kroppen till bristningsgränsen efter OS.

Tre månader senare har hon fortfarande inte återhämtat sig. 

– Jag har slitit med olika vitaminkurer, kan jag bara komma upp på rätt nivå igen tror jag det blir bra, säger den norska skidstjärnan. 

Duggregnet strilar ned i ansiktet. Skorna är bruna av lera. Heidi Wengs min är sammanbiten när hon anländer till Teveltunets fjällstuga. Träningspasset, där löpning avlöste rullskidor, har pågått i över fyra timmar.

Ryggen smärtar efter upprepade fall på rullskidorna. Samtidigt har kroppen inte återhämtat sig efter vinterns hårda prövning. 

– Jag får slita mycket med kroppen. Den fungerar inte än, säger Heidi Weng. 

Efter vinterns misslyckade OS tappade Weng fotfästet. Hon led av nederlaget i Pyeongchang och visade tecken på utmattningssyndrom i slutet av världscupen. 

I dag, med ett par månaders distans, beskriver hon perioden som karriärens värsta: 

– Jag har aldrig upplevt något liknande förr. Efter OS stod jag plötsligt på en stor kulle som jag bara stångades och kämpade för att komma över. 

Drabbades av upprepad sjukdom

Den norska längdskidåkaren gick in i OS med medaljmål, men missade pallplatserna i samtliga distanser och fick inte plats i det norska stafettlaget. Som bäst blev det en åttondeplats individuellt. 

Något Heidi Weng inte vill prata om:

– Jag tänker inte tillbaka på OS. Jag är färdig med det. Ibland går det bra, ibland dåligt, så är det bara rätt och slätt. 

Efter OS blev Weng sjuk vid upprepade tillfällen. Ändå lyckades hon säkra segern i den totala världscupen för andra året i rad. 

– Med tanke på att jag inte visste om det skulle gå så har jag aldrig varit så nöjd. Det var helt otroligt. Men om jag hade hållit mig frisk hade säsongen varit bättre på slutet än vad den var. 

Hur mådde du under den här perioden?

– För att prestera behöver man ha full fokus hela tiden, men före OS kände jag att jag hade tappat det lite. Det var en tuff period och jag fick prova mig fram. Om det gick bra en period tog det stopp i nästa när luften tog slut. När jag kom till OS kände jag att det kunde gå båda vägarna.

Efter OS har Heidi Weng tagit ett steg bort från varumärket "Heidi Weng" för att fokusera på personen Heidi.  

– Jag har stängt medierna och omvärlden ute, och bara varit Hedi i stället för Heidi Weng, för i bland tacklar jag inte den rollen så bra med all press. De gånger det har blivit mycket press har jag inte har tålt det så bra. När det har närmat sig något stort har jag tänkt för mycket. 

Är pressen stor på dig i Norge?

– Ja, jag tycker det. Jag har inte tänkt på det innan och inte brytt mig så mycket om press tidigare, men det blev lite för mycket i samband med OS och jag tacklade det lite dåligt. Men jag hoppas och tror att bara kroppen min kommer i gång så blir det bra. 

Tog hjälp av psykolog

För att komma tillbaka har Heidi Weng tagit hjälp av en psykolog. 

– Jag har fått mycket hjälp och har många runt mig som är glada i mig och det är det som betyder något. Nu har det varit mer lek och jag har tagit små steg de senaste månaderna. 

Heidi Weng känner sig fortfarande inte helt återhämtad efter vinterns fysiska och mentala prövning. 

– Jag har slitit med olika vitaminkurer, magnesium och D-vitamin. Jag behöver komma tillbaka på en bra nivå igen och få i mig vitaminer. Då tror jag det blir bra igen.

Har motgången gjort dig starkare mentalt?

– Jag får hoppas och tro det i alla fall. Jag har lärt mig mycket, men samtidigt är det svårt för jag har aldrig känt att kroppen kan bli så svag. Kroppen blir fortare sliten nu och fungerar inte helt som jag vill, men nu är jag med på landslagssamlingen här och det börjar bli lite bättre.  

Hur ser din målsättning ut för nästa säsong?

– Jag har inte någon plan egentligen, jag har tagit det som det kommer och tränat när jag haft lust att träna. Nu ska kroppen bli bra igen och det ska fungera normalt så jag har inte tänkt så mycket på säsongen än. 

– Men jag känner att det börjar lossna mer och mer. Och att det kan komma något bra ut av det, det är på rätt väg.