Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatet mot Björgen: ”Borde klä på dig”

Marit Björgens superkropp lockade uppmärksamhet. 

Nu berättar skidlegendaren att hon fick ta emot nedvärderande kommentarer och hat.  

– Till slut blev det så att jag började klä på mig för att slippa rubrikerna, säger 41-åringen i ”Skavlan”.

I veckan släppte Marit Björgen boken ”Vinnerhjerte – historien om Marit Björgen”, som är skriven av NRK-journalisten Ingerid Stenvold. Björgen avslöjar massa detaljer från den aktiva karriären. Till exempel berättar skidlegendaren om dopingdramat hon var inblandad i efter skid-VM i Lahtis 2017. Hon berättar även om vikt- och kroppshetsen inom sporten. 

– Under vissa perioder kan fokuset ligga helt på maten. Faktum är att det kan ibland bli för mycket fokus på det. Det kan förstöra mycket av glädjen, sa Björgen enligt TV2. 

Björgen: ”Jag är stolt över den”

Marit Björgen, som i dag är 41 år gammal, berättar även om hur hennes superkropp orsakade rubriker. I tv-programmet ”Skavlan”, som leds av Fredrik Skavlan, säger Björgen att hon fick ta emot nedsättande kommentarer och hat för sin muskulösa kropp. På norska idrottsgalan 2012 vann Marit Björgen priset för årets kvinnliga idrottare. Men trots det ärofyllda priset så låg fokuset på något helt annat. 

– Jag hade på mig en klänning som var ärmlös. Jag kommer ihåg att de sa åt mig att jag borde klä på mig, säger hon i tv-programmet och hyllar sedan kroppen som gett henne alla framgångar. 

– Det är på grund av den här kroppen som jag blev världens bästa längdskidåkare. Jag är stolt över den. Men samtidigt blev det för mycket och man började klä på sig för att slippa rubrikerna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.