Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda domen mot Norge: ”Är dömda till att förlora”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Marit Björgens tidigare tränare Svein Tore Samdal riktar hård kritik mot det norska längdlandslaget. 

Han menar att de norska sprintdamerna är dömda till att misslyckas. 

– Norge är för svaga, samtidigt som svenskorna är för starka, säger tränaren enligt norska VG

VM i Oberstdorf inleds med sprint den 23 februari. Då har Sverige kanske sin största chans på guld genom Linn Svahn. 

På den norska damsidan ser det dock inte lika ljust ut. Norges hopp Maiken Caspersen Falla och Ane Appelkvist Stenseth har inte hittat formen och nu riktar Marit Björgens tidigare tränare Svein Tore Samdal stor kritik mot landslaget. 

– Ane och Maiken är dömda till att förlora mot Sverige och USA. Ane är en bra sprinter, men hon håller inte i en final, säger tränaren till VG

Sverige storfavoriter

Stenseth slutade sist i finalen i världscupen i Falun. Då var det två svenskar (Linn Svahn och Jonna Sundling) och en slovenska på pallen. 

Nu oroar sig norrmännen inför teamsprinten – där Sverige är storfavoriter. 

- De norska damerna måste göra som herrarna, använda en med uthållighet i lagsprinten tillsammans med Maiken. Både Martin (Johnsrud Sundby) och Emil (Iversen) har vunnit tillsammans med Johannes (Høsflot Klæbo). Ane har en toppfart i världsklass, men hon saknar uthållighet, säger Samdal. 

Nilsson vann OS

Norges saknar dock inte segrar i mästerskap i sprint på damsidan. Sedan Marit Björgen vann VM 2011 har Norge vunnit damsprinten i alla mästerskap, bortsett från OS 2018 då Stina Nilsson stod överst på pallen. 

Men nu är de norska damerna långt ifrån favoriter. Ola Vigen Hattestad, som både har OS och VM-guld i sprint, ser den svenska stjärnan som guldfavorit. 

– De senaste åren har Sverige fått fram starka damer i sprint. Linn Svahn är en stor favorit. Men Maiken har visat det tidigare, att hon är bra när det gäller. Vi har också fyra andra som kan kämpa för guld när de har en bra dag. Men realistiskt är Maiken vårt främsta gyllene hopp, säger Hattestad till VG. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.