Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är äcklad - hoppas att de åker i fängelse”

Foto: JENS MEYER / AP
SVT:s kommentator Jacob HårdFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

SEEFELD/STOCKHOLM. Skid-VM skakas av en stor dopingskandal där fem åkare misstänks för bloddopning.

– Jag hoppas de åker i fängelse, säger kanadensaren Devon Kershaw ilsket.

En av de misstänka åkarna, Alexej Poltoranin, lurade Kershaw på en medalj under VM 2013.

Med bara timmar kvar till herrarnas 15 kilometer klassiskt kom uppgifter som skakade om skidvärlden. Totalt fem åkare hade åkt fast i en dopingrazzia, enligt österrikiska Krone Zeitung.

Det handlar om två österrikiska åkare – Max Hauke och Dominik Baldauf – samt två åkare från Estland, Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv, samt en åkare från Kazakstan, Alexej Poltoranin.

Kanadensaren Devon Kershaw, som under VM 2013 fick se sitt kanadensiska lag sluta fyra bakom just Kazakstan med Poltoranin, reagerar starkt på dagens nyhet.

– Självklart är jag äcklad. Det är svårt att hålla tillbaka känslorna. Fis (internationella skidförbundet) har inte modet att göra något, det ser vi gång på gång. Titta bara på kommentarerna från Kasper (Gian-Franco, Fis-president) i tidningarna. Är det en person du skulle lita på? säger Kershaw, som lagt av och nu är tv-expert, och fortsätter:

– Jag tror inte för en sekund att dopingen är vida utspridd inom skidåkningsvärlden. Men det finns rötägg  - som alla känner till - varför i helvete låter man de komma tillbaka till sporten och förstöra en generation till? Det är sjukt.

Kershaw syftar på förre storåkaren, Estlands Andrus Veerpalu, som under sin aktiva karriär drogs med många dopingrykten och som nu är tränare för Poltoranin och pappa till misstänkte Andreas Veerpalu.

– Jag hoppas att de åker i fängelse. Om rapporterna stämmer att det pågått i fem år och att den här gruppen använt en tysk dopingläkare räcker det inte med att bara stänga av dem från skidåkning.

”Får man svära i tv?”

Inne i presscentrat i Seefeld träffar SportExpressen SVT:s kommentator Jacob Hård, som är väl insatt i dopingfrågor. Han är tagen av uppgifterna som precis har kommit.

– Vad ska man säga? Att det förekommer doping fortfarande, det är trist men det är inte på något sätt överraskande, säger Hård.

– Innan man vet omfattningen och riktigt vad det handlar om det är svårt att veta vad man ska tycka. Om det är bra att kontrollapparaten och civilsamhället är på hugget och tar fast dem – eller om det är så stort och omfattande att man känner att det är ett hårt slag om idrotten.

– Att det kommer dyka upp dopingfall då och då, det kommer det fortsätta att göra.

Johanna Ojala, expertkommentator i SVT, är också upprörd över nyheten,

– Får man svära i teve? Nej, det får man inte. Jag ska försöka hålla mig från det, säger Ojala i SVT.

– Det är väldigt tråkigt.

Wassberg: ”Man blir förbannad”

Skidlegendaren Thomas Wassberg är upprörd över de nya uppgifterna. 

– Det är fruktansvärt. Man blir förbannad när man hör det, säger Wassberg och tillägger:

– Jag är förvånad över att det fortfarande finns åkare som dopar sig på det här sättet, med tanke på alla kontroller som är under ett mästerskap. De är klantiga som inte förstår att de kommer att åka dit.

Öhrstig: ”Oerhört ledsamt”

Även de före detta längdstjärnorna Anders Södergren och Emelie Öhrstig reagerar starkt på dopinguppgifterna. 

– Det är tråkigt att det återkommer med fuskare hela tiden, men det är nog tyvärr något vi får leva med. Det enda positiva är väl att det här visar att systemet med kontroller fungerar. Men tyvärr hinner ju en del av fuskarna att förstöra mycket innan de åker dit, säger Anders Södergren. 

Emelie Öhrstig: 

– Oerhört frustrerande, ledsamt och beklagligt, man vill tro att sporten är ren och jag tror att den till stora delar är det. Samtidigt är det positivt med det jobb som dopingjägarna gör, deras jakt gör att fuskarna tas och att en rädsla för att fuska byggs upp för framtiden, säger Öhrstig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.