Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård: "Det spyddes galla över Sundby"

Jacob Hård.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Jon Olav Nesvold / AP TT NYHETSBYRÅN

Först Martin Johnsrud Sundby.

Sen Therese Johaug.

Norge har skakats av två dopingfall på kort tid – och hatkommentarerna lät inte vänta på sig.

Orimliga reaktioner, tycker SVT-profilen Jacob Hård.

"Det spyddes galla över Sundby och alla andra norska skidåkare i en omfattning som kändes rätt osmaklig", skriver han i en krönika.

Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader och blev av med segern i Tour de ski.

Detta efter att "felaktigt ha brukat tillåten astmamedicin".

I helgen var världens bäste manlige skidåkare tillbaka i gammalt gott slag då han tog hem jaktstarten i Lillehammer – detta trots att han startade närmare minuten efter Calle Halfvarsson.

Det fick de sociala medierna att koka.

Den populäre SVT-kommentatorn Jacob Hård har nu skrivit en krönika om reaktionerna efter norrmannens superlopp.

"Det spyddes galla över Sundby och alla andra norska skidåkare i en omfattning som kändes rätt osmaklig. Många tyckte Sundby skulle stängas av på livstid och att alla norska skidåkare var systematiska dopare som totalt förstört sporten. När Sundby med flera åkte mindre bra dagen innan så sågs det som ett ”bevis” för att de inte längre vågade dopa sig. Hallå!? Dags för besinning. Dags att få rätt proportioner på det som hänt", skriver han på SVT:s hemsida.

Jämför med Nicklas Bäckström

Jacob Hård skriver bland annat att det är lätt att glömma att halva det svenska landslaget också använder sig av astmamedicin.

Och att Ryssland haft minst 24 dopingfall under de senaste 15 åren.

Kommentarerna om att Sundby borde stängas av på livstid liknar han vid att bura in småtjuvar på livstid, eller att stänga av Tre Kronor-stjärnan Nicklas Bäckström i flera år efter dopingskandalen från Sotji-OS.

"Så var kommer Norge-hatet ifrån? Knappast från fakta kring doping. Det kan väl aldrig vara så att det är de norska framgångarna som provocerar bortom all sans och förnuft?", skriver Jacob Hård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.