"Har varit påfrestande för hela min familj"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FOLKKÄR. SVT:s "Vinterstudion" med Jacob Hård som kommentator är ett av Sveriges populärase program.
Foto: Nils Petter Nilsson

Nu startar vintersäsongen för en av Sveriges mest erfarna kommentatorer - som vill synas ännu mer.

Nu berättar Jacob Hård om sin adliga bakgrund, Bo A Orm och ­löparkarriären. Men också om sin ­hemlängtan och saknaden efter ­barnen.

- De veckor man har barnen känner man att man vill så mycket, och veckorna utan barnen kan kännas väldigt tomma och jag saknar dem, säger Hård.

När Marcus Hellner slet sig till en tredjeplats i Gällivare var det början på ytterligare en vinter för SVT:s veteran Jacob Hård.

Under vintersäsongen flyttar Jacob Hård och experten Anders Blomquist rakt in i svenska vardagsrum. Längdskidåkningen är het, och "Vinter­studion" ett av våra populäraste sportprogram.

Samtidigt önskar en av våra mest folkkära tv-röster att han syntes ännu mer.

- Som kommentator får man aldrig lika mycket uppmärksamhet som en programledare. Man är lite anonym, säger Jacob Hård af Segerstad.

För det är så han egentligen heter.

Hård af Segerstad är ett släktnamn och inte helt oväntat tillhör det en adlig ätt.

Jacob har dock valt att offentligt inte använda sig av hela sitt namn.

- När jag började på radion en gång i tiden kändes det lättare att bara heta Hård så då fick det bli så, säger han.

Och några adliga divalater märks inte när man pratar med en av Sveriges mest välbekanta röster.

Han är tvärtom väldigt ödmjuk och tycks gilla att bli intervjuad.

- Det händer inte så ofta så när det väl gör det känns det faktiskt riktigt roligt.

Önskar du att det hänt oftare, hade du velat vara mer  publik ?

- Det är väl inget jag tänker på men visst, som kommentator hamnar man lite i skymundan. En programledare är mycket mer ansiktet utåt och får därmed också större uppmärksamhet, på gott och ont.

Men hade han velat synas ännu mer?

- Här ska jag förstås svara ärligt... jo, men lite kanske. Ibland åtminstone. Men det är inget som grämer mig.

- Det viktigaste för mig är inte att vara känd utan erkänd. Jag vill att folk ska tycka att jag är en jävligt bra kommentator. Det är absolut viktigast för mig.

På SVT-sporten sedan 1986

1980 började Jacob Hård på Radiosporten. Sex år senare kom han till SVT-sporten som han varit trogen sedan dess.

- Redan som väldigt ung kände jag att sportjournalist var ett yrke som lockade.

Ganska omgående blev det också friidrott och skidor som blev hans område, och Jacob ­tränade själv mycket friidrott som ung.

- Jag var en okej löpare men jag hade nog inte den där riktiga viljan som krävs om man vill göra en elitsatsning, säger han.

- Jag hade tur att det fanns luckor både i bevakningen av friidrott och skidor när jag ­började på SVT.

Säsongsbetonat arbete

Med ansvars­områdena fri­idrott och skidor har de 26 åren på SVT-sporten blivit ­väldigt säsongs­betonade.

- När fri­idrotten drar i gång så tänker jag att det här är det roligaste att jobba med. Och nu när vi är i gång med vinter­säsongen, då känns det som att skidorna är det bästa.

Jacob återkommer ofta till tv-profiler som Tommy Engstrand, Bosse Gentzel och Christer Ulfbåge när han ­pratar om sina år på tv.

- Jag har mycket att tacka dem för och de har betytt mycket för mig som yrkesmänniska. Framför allt Christer som jag jobbade i par med under många år.

Nu för tiden heter Jacobs parhäst Anders Gärderud på sommaren och Anders Blomquist på vintern.

- De är oerhört duktiga båda två men väldigt olika som personer. Gärderud är lågmäld och lugn medan Blomquist har mer temperament, säger han och menar att de nästan blir som en liten familj under de intensiva delarna av en säsong.

Den riktiga familjen består av tre barn, 21, 16 och 14 år gamla. Jacob är skild sedan tre år tillbaka och har barnen boende hos sig varannan vecka.

- Det är så klart inte optimalt men det fungerar ändå okej. Jag och barnens mamma ­kommer bra överens om hur vi ska hantera den biten vilket känns väldigt skönt.

- Sen är det ändå en märklig känsla att vara varannan-vecka-förälder. De veckor man har barnen känner man att man vill så mycket och veckorna utan barnen, ja, de kan kännas väldigt tomma och jag saknar dem.

Har ditt yrke påverkat ditt  familjeliv mycket?

- Jag vet inte, det borde du kanske fråga mitt ex om. Men visst har det varit tufft när jag har varit hemifrån mycket. Som under OS när man är borta ifrån familjen i flera veckor, det är påfrestande för hela familjen.

Lockas av teaterscenen

När han får frågan om han någonsin ångrat sitt yrkesval funderar han, som så många gånger tidigare under intervjun, länge innan svaret ­kommer.

- Nej, det har jag aldrig gjort. Men tanken har slagit mig att det vore kul att avsluta yrkeslivet med att göra något helt annat.

Som vad?

- Jag vet inte. Bara något annorlunda än det jag har gjort hela livet, säger Hård och berättar han som ung spelade en del teater.

Och även om han skrattar åt frågan om han drömmer om att sadla om till skådespelare så kan man ändå ana att tanken vore lockande.

Boa A Orm - karriärens topp

Även om det är med rollen som kommentator man framför allt förknippar Jacob Hård så har han också hunnit med att vara både redaktör, reporter och programledare. Nu för tiden är han även projekt­ledare för bland annat "Vinter­studion".

Ja, och så var det den där ormen också.

- Det är helt otroligt men det kommer fortfarande fram folk och undrar om det är jag som är ormen i "Lilla Sportspegeln".

Ormen Jacob Hård pratar om är så klart Bo A Orm, sportkommentatorn i den tecknade serien Zoolympiska spelen som Hård gav rösten åt. Serien var ett populärt inslag i "Lilla Sportspegeln" under några säsonger i början av 90-talet och fick senare också uppföljaren "Zoo Cup" som var fotbolls­versionen med tävlande djur.

- Det är oerhört fascinerande att se vilket enormt genomslag "Lilla Sportspegeln" hade.

Men hur känns det att fort­farande, 20 år senare, förknippas med en tecknad orm?

- Haha, det är väl bara att inse, Bo A Orm kanske var ­toppen av min karriär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.