Vylegzjanin vann OS-guld på femmilen 2014. Foto: DARRON CUMMINGS / APVylegzjanin vann OS-guld på femmilen 2014. Foto: DARRON CUMMINGS / AP
Vylegzjanin vann OS-guld på femmilen 2014. Foto: DARRON CUMMINGS / AP
Han är nu avstängd på livstid av IOK. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNHan är nu avstängd på livstid av IOK. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han är nu avstängd på livstid av IOK. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här tävlar fuskaren – trots avstängning

Publicerad

Här tävlar Maxim Vylegzjanin – trots att IOK stängt av honom på livstid.

Ryssen dök upp på helgens premiär i finska Muonio.

”Jag skäms inte”, skriver Vylegzjanin på Instagram där han även publicerar flera bilder från loppet.

Domarna har skakat skidvärlden under de sista veckorna.

Först var det Alexander Legkov och Jevgenij Belov som stängdes av på livstid av internationella olympiska kommittén (IOK) på grund av dopingskandalen i OS 2014.

Sen åkte Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petukhov och Maxim Vylegzjanin på samma straff.

Men: De är inte avstängda av internationella skidförbundet (Fis). Därmed kan de fortfarande köra alla tävlingar – utom OS.

https://www.instagram.com/p/BbZ3EiAFA-P/?taken-by=max_vylegzhanin

"Mitt samvete är rent"

Precis som SportExpressen tidigare rapporterat planerar flera av ryssarna att ställa upp i Sveriges nationella premiär i Gällivare kommande helg.

Men redan nu i helgen dök alltså Maxim Vylegzjanin upp i den finska premiären i Muonio.

Han berättar själv om det på sitt Instagram-konto, där han även lagt upp flera bilder.

”Jag skäms inte över att se mina konkurrenter i ögonen inför starten. Jag har inte gjort något fel, mitt samvete är rent”, skriver Vylegzjanin.

Han berättar vidare:

”Det var inte planerat att jag skulle starta, det var spontant. Jag ville bara göra en tävling, ta på mig nummerlappen och starta.”

35-åringen, som vann VM-guld i skiathlon 2015 i Falun, slutade på femte plats i Muonio.

https://twitter.com/ChelskiLittle/status/929336155866361857

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag