Här landar Norge – utan stora stjärnan

Norges landslag landade i dag i Finland.
Foto: Philip Gadd.
Emil Iversen.
Foto: Philip Gadd.
Heidi Weng.
Foto: Philip Gadd.
Johannes Hösflot Kläbo.
Foto: Philip Gadd.

RUKA. Det norska landslaget landade i dag i Finland inför världscuppremiären.

Men inte Therese Johaug.

Hon anländer först under morgondagen.

– Mediatrycket är våldsamt, det är lite cirkus, säger Norges landslagstränare Ole Morten Iversen.

Det var fullt med journalister på plats i ankomsthallen när Norges landslag i dag landade på flygplatsen i Kuusamo, strax utanför tävlingsorten Ruka.

16 åkare var på plats. Bland annat Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen och Heidi Weng.

Men ingen Therese Johaug.

Förklaringen? Den är ganska enkel. Hon tävlar inte i lördagens sprint, utan kommer i stället att göra sin comeback på lördag när det är dags för 10 kilometer klassiskt.

– Hon landar i morgon och kommer då att svara på frågor från media, säger Norges presschef Gro Eide när SportExpressen träffar henne på flygplatsen.

Johannes Hösflot Kläbo går igenom ankomstterminalen. Presschefen Gro Eide syns till höger.
Foto: Philip Gadd

Eide förklarar att landslagsledningen i största möjliga mån ska försöka göra det här till ”en normal världscuphelg” för Therese Johaug, trots att det är hennes första tävling efter dopingavstängningen.

- Men vi vet ju att det kommer att vara mycket medier här - och att alla vill ha ett ord med Therese efter att hon varit borta i två år.

"Tufft för henne"

Hon kommer förmodligen att få en del dopingrelaterade frågor under helgen - är det något ni förberett henne på?

– Det är klart att vi har pratat om det. Och jag är helt övertygad om att Therese nu är väl förberedd både för att svara på frågor och åka fort på skidor.

Norges landslagstränare Ole Morten Iversen, som förra säsongen fanns i det svenska teamet, berättar att Therese Johaug är ”väldigt spänd” inför helgen.

– Jag tror inte att någon har förstått hur tufft det här året varit för Therese. Och det är fortfarande tufft för henne.

Ole Morten Iversen är landslagstränare i Norge.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Han fortsätter:

– Jag tror inte att många hade klarat av det här fokuset som hon har haft på sig. Hon har det tuffare än de flesta andra. Men hon har gjort det hon kan för att förbereda sig.

– När hon är klar med helgen här tror jag att hon kommer känna sig lättad. Den här helgen är jobbigare än andra helger.

Ole Morten Iversen kan samtidigt le åt det stora intresset kring hela situationen.

– Mediatrycket är våldsamt, det är lite cirkus. Men utan uppmärksamheten skulle det vara tråkigt. Det är på gott och ont.

Kalla är imponerad

Strax efter att Norges landslag landat på flygplatsen kom det svenska. Charlotte Kalla var först av alla med att ta sig ut i ankomsthallen och ställde glatt upp på en intervju med SportExpressen.

Hon ser fram emot att tävla mot Johaug på söndag.

– Jag tycker att hon har hanterat den här situationen väldigt bra och det är imponerande vilken kapacitet hon visat upp över tid. Det är väldigt kul att ha henne tillbaka i tävlingsspåret, säger Kalla.

Har ni haft någon kontakt inför den här premiären?

– Nej, det har vi inte. Men jag hoppas att jag kommer träffa på henne nu, snart. Det brukar ju vara så dagarna innan, det är många kära återseenden.

Vad är det man vill säga?

– Nej, men det är kul att ses. Nu var det ett tag sen vi träffades sist. Det var nog i samband med tävlingarna i Blinkfestivalen (rullskidtävling i Norge) när jag var och hälsade på henne, det börjar vara några månader sen sist.


LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.