Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har ingen aning om vilka nya följarna är”

Edvin Anger
Foto: RONI LUKKARINEN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: BEN QUEENBOROUGH / BILDBYRÅN

JVM slutade i besvikelse men utöver det har Edvin Anger haft mycket att glädjas åt. 

Nu laddar supertalangen om för sitt sista SM som junior – och han gör det med en helt ny supporterskara. 

– Man märker att man inte har någon aning om vilka de nya följarna är nu, det är bara skidintresserat folk, säger 19-åringen med ett skratt. 


JSM-tävlingarna från Åsarna ser du med Premium på Expressen. 

Edvin Anger tog sig ända till sprintfinalen i Skandinaviska cupen i Falun och imponerade stort under tävlingen där han tillslut fick nöja sig med en sjätteplats. Efteråt var det tydliga besked från landslagsledningen med Anders Byström i spetsen som sa att 19-åringen inte alls är otänkbar att ta ut i världscupen framöver. 

Sedan dess har supertalangen från Hedemora hamnat i ett helt annat strålkastarljus. 

– Det är jättekul, visst det medger en hel press, det ska man inte sticka under stol med. Efter Skandinaviska cupen har jag egentligen varit favorit i allting. Det är klart att det blev lite tufft i JVM, alla räknade med att jag skulle ta hem det där, hade det gått utan strul hade jag kanske gjort det.

Tomhet efter JVM: ”Några lugna dagar”

JVM var det stora målet och formen var där, men väl på plats ville sig inget för Edvin Anger. Han kämpade med magkrämpor under stora delar av mästerskapet som han slutligen lyckades få bukt med till sprinten. Där slutade det dock i ett bokstavligen platt fall. 

– Prologen gick väldigt bra och det går egentligen superbra till finalen. Jag hade väldigt mycket krafter där. Sen blir jag lite blockade, tappar fart i sista backen, kommer i fel spår utför och jag är väl lite trött i benen också, och då går jag omkull. 

Det var en tomhet som infann sig men nu har 19-åringen fått ta igen sig på hemmaplan. 

– Jag kom hem, tog några lugna dagar och bara struntade i skidåkningen och var med lite kompisar. Nu har jag kommit i gång med skidorna igen och tycker att det känns bra. Det känns ändå som att jag börjar komma tillbaka där jag ska vara. 

”Wassberg gör det för att trötta ut oss”

I veckan inleds JSM som arrangeras av Edvin Angers hemmaklubb Åsarna IK, och han ser verkligen framemot tävlingarna. 

– Det är en familjär klubb i eliten och där alla känner alla. Det är sjukt kul. Nu kommer alla från Åsarna att vara där och det skulle vara kul att lyckas plocka hem någon medalj. Det är inte bara jag som skulle bli glad då, det är nog många som skulle glädjas. Det skulle vara stort att få göra det sista året också, få den chansen att köra ett bra JSM på hemmaplan. 

Klubbikonen Thomas Wassberg är den som lagt banan och han har lovat utmanande förutsättningar, något det unga stjärnskottet går i god för. 

– Vi åkte de spåren förra året, de är riktigt tuffa, han gör det för att trötta ut oss rejält, det blir kul. Han är en riktig sköning och stöttar oss alla juniorer. Det blir utslagsgivande banor. 

Tanken är att Edvin Anger ska åka samtliga fyra tävlingar – 20 km klassiskt, 10 km fristil, sprinten och stafetten. Han kommer att vara en av de stora favoriterna och det är många som kommer att följa hans framfart. Att intresset ökat för honom den senaste tiden är något han märkt av tydligt. 

– Det är jättekul att det är så och att det är fler som tycker att det är kul att det går bra. Det blir lite skillnad på sociala medier och man märker att man inte har någon aning om vilka de nya följarna är nu, det är bara skidintresserat folk. Det är mycket kommentarer, nu under JVM har det betytt mycket, det är fortfarande mycket folk som stöttar en även fast det inte har gått som jag vill.

***

Du som har Expressen Premium kan se tävlingarna live och i repris. Tv-spelaren hittar du i en artikel för respektive tävlingsdag, som kommer finnas synliga på expressen.se/sport. 

I artiklarna med tv-spelaren finns en köpruta där du direkt kan påbörja ditt köp, läs mer om Expressen Premium här.

De livesända tävlingarna går även att se på SportExpressen Play.

TÄVLINGSPROGRAM JSM I ÅSARNA

ONSDAG - MASSTART

10:00 H 19-20 masstart 20 km klassiskt

11:30 D 17-18 masstart 10 km klassiskt

12:30 H 17-18 masstart 15 km klassiskt

13:45 D 19-20 masstart 15 km klassiskt


TORSDAG - SPRINT

09:30 D 17-18 sprint, klassiskt, prolog 

09:50 D 19-20 sprint, klassiskt, prolog 

10:10 H 17-18 sprint, klassiskt, prolog 

10:40 H 19-20 sprint, klassiskt, prolog 

12:00 D 17-18 Kvartsfinal 

12:25 D 19-20 Kvartsfinal 

14:00 H 17-18 Kvartsfinal 

14:25 H 19-20 Kvartsfinal


LÖRDAG - INDIVIDUELL START

10:00 H 17-18 Intervallstart 10 km Fristil

11:30 H 19-20 Intervallstart 10 km Fristil

13:00 D 17-18 Intervallstart 5 km Fristil

14:00 D 19-20 Intervallstart 5 km Fristil


SÖNDAG - STAFETTER

09:30 D 17-20, 3 x 3,3 km Fristil

10:30 H 17-20, 3 x 5 km Fristil

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.