Scandic i finska hålan Vieurmäki. Foto: Tomas Pettersson.Scandic i finska hålan Vieurmäki. Foto: Tomas Pettersson.
Scandic i finska hålan Vieurmäki. Foto: Tomas Pettersson.
Emil Jönsson. Foto: Nils Petter NilssonEmil Jönsson. Foto: Nils Petter Nilsson
Emil Jönsson. Foto: Nils Petter Nilsson
Hanna Falk. Foto: Nils Petter NilssonHanna Falk. Foto: Nils Petter Nilsson
Hanna Falk. Foto: Nils Petter Nilsson

Här i ödemarken ska Sverige bo under VM

Publicerad

LAHTIS. Under VM i Falun bodde de svenska skidstjärnorna på promenadavstånd från tävlingsspåren.

I Lahtis blir det annorlunda. Då är Charlotte Kalla & Co utplacerade djupt inne i den finska skogen - flera mil från skidstadion.

– Flyter ett mästerskap på kan man bo var fan som helst. Men vi har ju varit med om skräckexempel på motsatsen, säger Emil Jönsson.

Den snötäcka landsvägen ringlar fram genom den till synes ändlösa granskogen. Efter att vi kört ut från Lahti har bara några enstaka hus passerats - och plötsligt en märklig liten restaurang inhyst i ett par avställda amerikanska skolbussar.

Vägen slingrar sig vidare.

Vi närmar vi oss det lilla samhället Vierumäki. Men strax innan orten visar kartan att vi ska svänga av på för en sista halvmil på en ny landsväg.

Sedan är vi framme.

Mitt ute i ödemarken har det byggts upp ett stort fritidsområde. En översnöad golfbana, en sporthall, simhall och ett hotellkomplex med flera huslängor med uthyrningslägenheter.

Hamnar ute i ödemarken

Det är här VM-arrangörerna placerat de flesta av landslagen.

Ett inte helt okontroversiellt beslut.

Dels på grund av avståndet.

Det tar 40 minuter enkel väg till stadion. Den resan kan de aktiva tvingas göra med buss fyra gånger per dag under VM.

– Varje dag åker man ju in minst en gång. Och för de som ska på medaljceremonier eller andra uppdrag blir det en sväng till, säger Emil Jönsson.

Dels på grund det avskilda läget.

Det känns som det finns viss risk att drabbas av lappsjuka här ute?

– Jo, jag håller med. Och vi har börjat prata om vad vi kan hitta på för att ha något att göra, säger Jönsson.

 

Fikaställen? Glöm det!

Att till exempel promenera i väg för att ta en fika någonstans är bara att glömma. Eller som Hanna Falk konstaterar:

– Vi har ju inte ens hittat någon affär.

Förbundskaptenen Rikard Grip ser både för- och nackdelar med VM-förläggningen.

– Själva boendet är fantastiskt bra. Och det finns bra träningsfaciliteter i området.

Men?

– ...men det är en bit att resa. Man kan väl kalla det en logistisk utmaning. Det är något vi måste hitta ett bra sätt att hantera till VM, säger Grip.

Under helgens för-VM har åkarna från olika nationer transporterats tillsammans med bussar in till Lahtis. Och avståndet har varit ett återkommande samtalsämne.

– Man hör ju redan nu gnället i åkarbussarna. Även från de andra nationernas åkare, berättar Emil Jönsson.

Den svenske sprintveteranen har gjort många mästerskap och är medveten om hur jobbigt det kan bli när hotelldöden slår till.

Viktigt att aktivera sig

– Under ett mästerskap måste man alltid kämpa med att klara av all väntan och tristess. Vi har redan nu börjat en dialog vad vi ska kunna hitta på för att undvika det här, säger Emil Jönsson.

Hur viktigt är såna här saker?

– Går ett mästerskap bra och det flyter på kan man bo var fan som helst. Men vi har ju varit med om ett skräckexempel på motsatsen.

Vilket då?

– VM i Liberec 2009. Vi bodde långt ut i ingenstans, det gick tungt för laget i spåren, det gick magsjuka i truppen på hotellet - och det fanns ingenstans att ta vägen. Ingenting att göra.

Jönsson fortsätter:

– Och då kan det vara svårt att bryta ett negativt mönster.

Men alla åkare är inte lika brydda över arrangörernas val av boendeplats för de aktiva under nästa års VM.

Som till exempel Marcus Hellner.

– Nä, jag tycker det är bra. Men så trivs jag ju också i skogen, säger Hellner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag