Här laddar han om. Österrikaren Johannes Dürr har sedan han fastnade i ett dopingtest under OS i Sotji hållt sig undan rampljuset. I dag bor han här i Antholz i norra Italien - landet som han enligt uppgift tänker byta till för att fortsätta tävla för när har avtjänat sin avstängning 2016. Fotograf: Kristoffer Ruckemann.Här laddar han om. Österrikaren Johannes Dürr har sedan han fastnade i ett dopingtest under OS i Sotji hållt sig undan rampljuset. I dag bor han här i Antholz i norra Italien - landet som han enligt uppgift tänker byta till för att fortsätta tävla för när har avtjänat sin avstängning 2016. Fotograf: Kristoffer Ruckemann.
Här laddar han om. Österrikaren Johannes Dürr har sedan han fastnade i ett dopingtest under OS i Sotji hållt sig undan rampljuset. I dag bor han här i Antholz i norra Italien - landet som han enligt uppgift tänker byta till för att fortsätta tävla för när har avtjänat sin avstängning 2016. Fotograf: Kristoffer Ruckemann.
Foto: Gepa Pictures/ Ross BurtonFoto: Gepa Pictures/ Ross Burton
 Foto: Gepa Pictures/ Ross Burton
Foto: Andrea Solero / Epa / TtFoto: Andrea Solero / Epa / Tt
 Foto: Andrea Solero / Epa / Tt
Foto: Gepa Pictures/ Andreas PranterFoto: Gepa Pictures/ Andreas Pranter
 Foto: Gepa Pictures/ Andreas Pranter

Här gömmer sig Dürr efter dopingskandalen

Publicerad

ANTHOLZ. Här gömmer sig Johannes Dürr efter dopingskandalen i OS.

Långt bort ifrån allmänhetens ljus, i den idylliska alpbyn Antholz, har 27-åringen startat upp ett nytt liv med ett nytt jobb.

Och i största hemlighet planerar fuskaren en sensationell comeback - för Italiens landslag.

- Jag är inte redo att ge några intervjuer än, säger Dürr till SPORT-Expressen.

Vi backar bandet åtta månader.

Det var då bomben slog ner, mitt under OS i Sotji. Det var då längdsporten skakades av sitt första dopingfall på två år.

Johannes Dürr, vinterns stora sensation i skidspåren, avslöjades som en fuskare. Han hade testat positivt för epo - den värsta sortens doping.

Pappa Franz Dürr minns dagen då nyheten kom.

Han är 58 år gammal, arbetar som smed och lever ett enkelt liv med sin gudstro som central punkt. Franz hade flera gånger om pratat om "Hanni" om lockelserna inom sporten, om doping, och varje gång hade sonen svarat att han aldrig någonsin skulle få för sig att testa något sådant.

Franz tog upp sin mobiltelefon och skickade två sms till sin son.

Det första löd: "Kära Johannes. Du är alltid min Hanni, med stöd från Gud och Jungfru Maria."

Det andra: "Kära Hanni, titta på stjärnorna ovan dig, det är Guds kärlek som har placerat dem där. Himlens storlek gör att vår oro förlorar sin tyngd."

Men pappa Franz fick inget svar.

"Försöker starta ett nytt liv"

Antholz är en magiskt vacker alpby, i de italienska delarna av Sydtyrolen.

Det bor 3 000 människor här, mitt i byn står en kyrka och ett stenkast norrut ligger den välkända skidskyttestadion.

Här lever Johannes Dürr i dag - i största anonymitet.

Senast 27-åringen gjorde en intervju var omedelbart efter dopingskandalen. Då avslöjade han att han hade lyckats ta sig igenom 14 (!) dopingtester med epo i kroppen. Inte ens med dubbla doser i kroppen åkte han fast. Han berättade också att han fått hjälp med dopingen av "en kontakt från forna Jugoslavien". Efter det har Dürr valt att gå under jorden.

Med hjälp av flera olika källor lyckas SPORT-Expressen dock spåra upp honom.

Han bor i dag i en trevåningsvilla i Antholz, ett stenkast från kyrkan, ihop med frun Mirjam och sonen Noah. Efter en tid som arbetslös fick han i somras jobb som tulltjänsteman i Innsbruck, sju mil härifrån.

- Han försöker starta upp ett nytt liv, säger hans svärfar Gottlieb Taschler, som också är vice ordförande i internationella skidskytteförbundet.

Men Dürr har det tungt ekonomiskt.

Han har förklarat att han tog till dopingen för att kunna försörja sin familj, då det var svårt att träna tillräckligt hårt när man precis blivit pappa.

Efter skandalen har läget förvärrats. Han har inte bara förlorat sina sponsorer, utan även tvingats betala tillbaka prispengarna från Tour de ski - ganska exakt 300 000 kronor - och dessutom blivit betalningsskyldig hos den österrikiska militärtjänsten.

Avstängd till 2016

Dürr är just nu portad från längdskidvärlden.

Internationella skidförbundet har valt att stänga av honom i två år, vilket är normalstraffet vid dopingbrott av den här karaktären. Han är med andra ord välkommen tillbaka hösten 2016, och skulle därmed kunna tävla både i VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018.

Enligt SPORT-Expressens uppgifter tränar Dürr just nu bara sporadiskt, men det finns planer på en återkomst i skidspåren. För tre veckor sen sa han till en vän: "Jag funderar på en comeback då och då, men just nu har jag andra problem att handskas med."

En eventuell comeback kommer dock inte att ske för Österrike.

Deras längdchef Markus Gandler förklarar:

- Vi har stängt av honom på livstid. Vår förbundsstyrelse tog det beslutet i somras.

Varför?

- För oss var det ganska givet. Han bedrog oss. Epo är den värsta sortens doping och vi ville göra en markering här. Johannes Dürr är inte välkommen tillbaka till Österrikes landslag.

Det finns dock en annan väg tillbaka: Han bor i Italien och hans fru Mirjam är italienska. Dürr skulle därför kunna få tillstånd att tävla för Italiens landslag.

- Jag kan bekräfta att det har snackats om det, men jag vet inte hur aktuellt det verkligen är, säger Markus Gandler.

"Det måste få gå mer tid"

Av hänsyn till Dürrs familj har SPORT-Expressen avstått från att knacka på dörren vid deras bostad i Antholz. I stället söker vi honom via telefon - och till slut svarar han.

Dürr är på jobbet i Innsbruck när vi når honom. Han låter pigg och glad. Vi förklarar att vi vill veta mer om hans nya liv, de ekonomiska svårigheterna och uppgifterna om en eventuell comeback för Italien - men han avböjer bestämt.

- Tyvärr, jag vill inte göra några intervjuer just nu. Jag är inte redo för det än. Det måste få gå mer tid, säger Dürr.

- Jag har inga kommentarer.

Pappa Franz Dürr är mer pratglad.

SPORT-Expressen når honom när han precis har hamrat klart för dagen, i smeden hemma i Göstling an der Ybbs. Det var där, 13 mil norr om Graz, som Johannes Dürr växte upp.

- Några dagar, precis efter att det hände, kunde jag inte få tag på "Hanni". Han svarade inte på mina sms. Men till slut fick jag tag på honom, säger Franz.

- Vår kontakt har blivit mer sporadisk. Vi ringer varandra mer sällan nu för tiden. Han går sin egen väg för att försöka få ordning på sitt liv.

Han förklarar att Johannes Dürr har förändrats som person under de sista åren. Men en sak har bestått: Tron.

- Gudstron hjälper en i alla situationer i livet. Den behöver man alltid, säger Franz.

- "Hanni" vet om att han har gjort ett fruktansvärt misstag. Men både han och jag är säkra på att Gud kommer att förlåta honom. Och det är det viktigaste.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag