Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot banan – Hellner slår tillbaka

Sundling efter kaos-finalen.
Johanna Hagström hade greppet om en finalplats men höllFoto: SVT
Var besviken efteråtFoto: SVT
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÄLLIVARE/STOCKHOLM Johanna Hagström hade greppet om en finalplats. 

Men stortalangen föll i loppets sista kurva – och riktar då kritik mot arrangören.

– De kanske vill ha spänning, folk som ramlar, säger Hagström.  

Marcus Hellner håller dock inte med. 

– Jag upplever inte att det är något problem. Det gäller att ta dem rätt också, svarar den tidigare skidåkaren. 

Hagström, 21, vann kvalet och hade ett jätteläge att ta sig till final i sprinttävlingen i Gällivare då hon var i solklar ledning. Men i slutet av loppet föll Ulricehamnsåkaren på en isfläck – och kunde därmed inte utmana. 

– Jag lider väldigt mycket med Hagström. Hon faller på isen där i sista kurvan. Det var synd. Det hade varit kul att se henne mot Jonna Sundling och Maja Dahlqvist i en eventuell final, säger Anders Blomquist, expert i SVT. 

Johanna Hagström efter fallet: 

– Jag fattar inte vad som händer. Jag tänker att jag inte ska ramla, men så ramlar jag ändå. Det är samma som orienteringen att man tänker att man inte ska bomma, men då bommar man ända. Hjärnan tänker bara på bommar och att ramla, säger Hagström och fortsätter: 

– Jag tänkte att jag inte skulle ramla. Jag kände mig stark. Det var inte så att jag sopslut, men så ramlar jag ändå. Jag fattar inte vad som hände. Men den kurvan är feldoserad. Den är alltid så lurig, att de inte rättar till det. Vi har diskuterat den lite i klubben att de inte gör något åt det, men jag vet inte. De kanske vill ha spänning, folk som ramlar. 

Hellner: ”Inte något problem”

Den tidigare svenska skidåkaren Marcus Hellner upplever dock inte kurvan som ett stort problem. 

– Jag tror det är mer ett lurigt före. Det handlar om att ta kurvorna också. Det är lite svårt när det blir uppåkt och spårigt. Jag tror att det är där det sitter. Man kan ju kolla om man kan göra någonting åt det. Jag upplever inte att det är något problem. Det gäller att ta dem rätt också. Sen är det tajt i en sprint. Det går ganska fort, säger Hellner och fortsätter: 

– Är man ensam i ledning också. Då har man ett fritt val. Det brukar inte vara några problem. 

Så du tycker inte att kurvan ska byggas om? 

– Man kan kolla på det och måste samtidigt vara lyhörd. Om det är något som måste förändras är det ju inga problem. 

Hoppas på Ruka

Nu är Hagström osäker på om han blir uttagen till världscupspremiären i Ruka nästa helg. 

– Det är jättesurt. Jag vill verkligen komma med till Ruka. Svenska är motståndet är hur bra som helst. Jag hoppas verkligen att de såg att jag var stark idag. De kanske har lite förtur, de som kommer med bara för jag är yngre. Jag har inte samma fördelar. Jag vet att jag platsar men får inte vara med på grund av åldern. Det är just fördelen med träningsbidrag som är skillnaden, säger hon.

21–åringen riktar kritik mot uttagningarna. 

– Jag får inte den ekonomin. Jag tror det handlar om 25 000 kronor, vilket är ganska mycket för mig. Jag måste kämpa mig till det. Där är det åldern som spelar roll. Förut var jag inte tillräckligt bra. Jag borde ha platsat i Bauhaus-laget. Det skulle betyda jättemycket om jag fick tävla i Ruka. Jag har inte bokat någon biljett hem, säger hon och skrattar. 

Emma Ribom vann semifinalen före Elina Rönnlund. Johanna Hagström kom i mål på sjätteplats och blev därmed utslagen.