Här är Sveriges svar – på den norska kritiken

Foto: Claudio Bresciani / Tt

Norska skidförbundet höjer på ögonbrynen åt att Charlotte Kalla, Marcus Hellner och resten av svenska skidlandslaget sponsras av McDonald's.

Men kritiken får inget gehör hos de svenska längdstjärnorna.

– Det är ett väldigt konstigt uttalande, säger Calle Halfvarsson till SportExpressen.se.

– Jag har inga problem med att gå och äta på McDonald's, säger Emma Wikén.

Svenska skidförbundets sponsoravtal med McDonald's är inte ens en månad gammalt, men har redan rönt kontroverser. En av de kritiska rösterna stammar från vårt grannland.

Bernt Halvard Olderskog, kommersiell chef på norska skidförbundet, menar att hans förbund aldrig skulle acceptera McDonald's som sponsor – oavsett hur mycket pengar som erbjöds.

– Jag är överraskad. Vi hade aldrig velat förknippas med McDonald's på det sättet, sa Olderskog när SportExpressen.se pratade med honom under landslagslägret i Val Senales.

– Vi har sponsorer som står för sunda värderingar, som säljer till exempel frukt och grönt. Då hade det varit helt fel att börja samarbeta med en aktör som uppfattas stå på en motsatt del av skalan.

”Det får stå för norrmännen”

Men när Olderskog får mothugg när SportExpressen.se frågar ut den svenska längdskideeliten om samarbetet med McDonald's.

– Det var lite konstigt, att inga pengar i världen skulle räcka. Det är ett väldigt konstigt uttalande. Men jag accepterar att de tycker att det är fel. Då får de tycka det. Men vi tycker inte det. Det är inte så att bara för att vi är sponsrade av McDonald's att vi äter lunch där varje dag. Men de hjälper oss och stöttar oss i vår satsning, och jag tycker inte att det är något fel med det, säger Calle Halfvarsson.

– Jag har inga problem med att vara sponsrad av dem. Det får stå för norrmännen. Jag tycker att vi har ett bra samarbete med McDonald's, säger Marcus Hellner.

”Det enda som finns att äta”

Charlotte Kalla är inne på samma spår som sina manliga kolleger.

– McDonald's har en lång historik med IOK och funnits i sporten. Och jag hoppas att vi kan bidra till att lyfta de bra alternativen. Jag kan inte vara med att påverka vem som äter Big Mac, men det finns ju mycket annat på deras menyer. Vi i längdslaget kanske kan vara med och hjälpa folk att få upp ögonen, säger hon.

Både Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter, som tog OS-guld i Sotji i stafett tillsammans med Kalla och Anna Haag, medger att de själva äter på McDonald's då och då.

– Det händer att när man är ute och reser ganska mycket som vi gör, så är det det enda som finns att äta, även om jag kanske inte äter där speciellt ofta, säger Ingemarsdotter.

– Jag har inga problem med att gå och äta på McDonald's, säger Wikén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.