Här är Legkovs dom – inför OS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alexander Legkov.
Foto: CHARLIE RIEDEL / AP
Legkov i aktion.
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA BILDBYRÅN
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Alexander Legkov har fått sin dom.

Enligt uppgifter till SportExpressen väljer idrottens skiljenämnd (Cas) att stoppa ryssen från allt tävlande – fram till 31 oktober.

Därmed har Legkov just nu klartecken för att tävla i OS 2018.

För ett år sen bröt kaoset ut.

McLaren-rapporten avslöjade hur Ryssland systematiskt dopat sina aktiva i samband med OS i Sotji 2014 – och kommit undan med det.

Namnen i rapporten var krypterade, men SportExpressen kunde tidigt berätta att en av de utpekade stjärnorna var Alexander Legkov. Senare blev han också avstängd under utredning.

Men det fanns ett problem: McLaren-rapporten hade inga bevis för att Legkov själv gjort någonting fel.

Parterna inte överens

Alexander Legkov, som missade VM i Lahtis, har under det senaste året både protesterat och överklagat. Och nu har idrottens skiljenämnd (Cas) till slut kommit med ett besked.

SportExpressen har tagit del av den 53 sidor långa domen innan den blivit offentlig och tydligt är att Legkov och internationella skidförbundet (Fis) är långt ifrån överens.

Fis menar att det är ”högst troligt” att Legkov fuskat och att han därmed måste vara fortsatt avstängd.

Legkov själv menar att det är orimligt att han är avstängd när det inte finns bevis för att han gjort något otillåtet. Han är också kritisk mot att Richard McLaren, mannen bakom rapporten, inte ens dök upp för att svara på frågor under Cas-förhandlingarna.

Grönt ljus för OS

Cas syn på saken? De vill inte lyfta avstängningen riktigt än. I sitt beslut skriver de att Alexander Legkov kommer att vara avstängd fram till den 31 oktober. Efter det är han fri att tävla igen – om det inte kommit fram några nya bevis.

I dagsläget har Legkov alltså grönt ljus för att tävla i OS i Pyeongchang, som inleds den 8 februari.

Men det kan fortfarande komma en ny vändning. I domen från Cas framgår det att internationella olympiska kommitténs utredning av Ryssland – Oswald Disciplinary Commission, som den kallas – ska bli offentlig under oktober månad.

Noterbart är också att det var en svensk som ledde Legkov-fallet i Cas, nämligen professor Jan Paulsson. Till sin hjälp hade han Nicholas Stewart och Michael J. Beloff, båda två från Storbritannien.

Cas-beslutet väntas bli officiellt inom de närmsta dagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.