Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är domen mot Therese Johaug

Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Therese Johaugs straff sänks med en månad, från fjorton till tretton månader.

Det bekräftar norska idrottsförbundet i ett pressmeddelande – och Johaug överväger att överklaga domen.

– Det känns ändå fel att jag ska få tretton månaders avstängning för att ha använt en läppsalva, säger Johaug i ett pressmeddelande.


LÄS OCKSÅ: SVT-PROFILENS UTSPEL – "TOLV NORRMÄN HAR DOPAT SIG"

I fjol kom Antidoping Norge med en straffrekommendation i fallet Therese Johaug. Deras rekommendation var att skidstjärnan skulle stänas av i 14 månader för att ha ertappats med den anabola steroiden clostebol i kroppen. Men det slutgiltiga avgörandet vilade hos domsutvalet, en gren i det norska idrottsförbundet.

Johaugs straff förkortas

I dag, fredag, har organet kommit med ett beslut. Johaugs straff förkortas med en månad, vilket innebär att den slutgiltiga straffmängden ligger på tretton månader. Straffet räknas från datumet för hennes första preliminära avstängning, den 18 oktober 2016.

Straffet innebär att Johaug missar VM i Lahtis, men norskan är tillbaka lagom till OS 2018.

I den fullständiga domen förklarar domsutvalet varför man valde ett lägre straff än Antidoping Norges rekommendation.


LÄS OCKSÅ: YVETTE HERMUNDSTAD FRÅN INTE GÖRA SKID-VM

Säger nej till Johaugs vädjan

"Therese Johaugs har enligt domsutvalet stått för en sådan obetydlig skuld att avstängningen bort fastställas till något lägre än Antidoping Norges rekommendation", står det i domen.

Domsutvalet refererar till att prejudikat i idrottens internationella skiljedomstol CAS har legat till grunden för strafflängden. Man slår också ner Johaugs vädjan om en större straffminskning.

"Therese Johaug har anfört att en längre avstängning än 'klart under ett år' vore i strid med regelverkets bestämmelser om proportionalitet. Domsutvalet är inte eniga om detta, och pekar att detta kommer från fast praxis från CAS", står det i domen.

Hon kan överklaga

Johaug öppnar för att överklaga domen.

– Jag förstår att dopingreglerna måste vara stränga. Det känns ändå fel att jag ska få tretton månaders avstängning för att ha använt en läppsalva. Jag kommer att använda de närmsta dagarna för att fundera igenom vad jag ska göra tillsammans med min advokat, säger Johaug i ett pressmeddelande.

"Jag är besviken"

Johaugs advokat, Christian B. Hjort:

– Jag är besviken över att det blev en avstängning på 13 månader, eftersom vi ville ha kortare tid. Med det sagt är jag samtidigt glad över att domsutvalet klargör att Therese Johaug gjorde aktiva försök att undersöka krämen genom att fråga landslagsläkaren, och att det framstod som otänkbart för henne att han skulle ha fel. Då är lite svårt för mig att förstå vad hon hade kunnat göra mer? Där är jag oenig med domsutvalet.

– Vi kommer att använda de närmsta dagarna till att bestämma vad vi ska göra nu. Det är flera saker som spelar in och det ska vi värdera.

Hur stor är sannolikheten att ni kommer att överklaga domen?

– Det vill jag inte säga något om. Det här ska värderas och diskuteras med klienten.

Även Påtalsnämnden i Antidoping Norge överväger att överklaga domen.


LÄS OCKSÅ: NORSKA REAKTIONEN – "VI ÄR FÖRTVIVLADE"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.