Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidtalangen Hannah, 21, spräckte skallen i olyckan

Hannah Halvorsen blev påkörd av en bil och missar hela den här säsongen.Foto: Privat.
Hon drabbades bland annat av en fraktur på skallen och en blödning i hjärnan.Foto: Privat.
Halvorsen är en av USA:s mest lovande skidåkare. Här tävlar hon under världscupsprinten i Dresden.Foto: PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
På JVM-nivå har hon tagit brons i stafett och en åttondeplats i sprint.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Hon siktar på att vara tillbaka i skidspåret redan till nästa säsong. Det stora målet är sen OS 2022.Foto: Privat.

DAVOS. Skidtalangen Hannah Halvorsen, 21, skulle bara gå över ett vanligt övergångsställe.

Då kom smällen.

Hon bröt benet, slet av ligamenten i knäet, fick en fraktur på skallen – och en blödning i hjärnan.

– Men det hade kunnat sluta mycket värre, säger Halvorsen som siktar på att vara tillbaka i världscupen redan till nästa säsong.

Hannah Halvorsen är en av USA:s mest lovande skidtalanger. Hon var med och tog brons i stafetten på JVM 2017, slutade åtta i sprinten på JVM 2018 och har redan gjort sju starter i världscupen.

Men den här säsongen har hon inte dykt upp på några tävlingar alls. Och under den senaste tiden har det också varit knäpptyst från henne i sociala medier.

– Jag tyckte det var lite konstigt. Jag och Hannah känner varandra, men jag hade inte hört från henne på ett tag och hon hade inte heller lagt upp några bilder alls på Instagram, säger Sveriges sprinttalang Moa Lundgren.

– Sen träffade jag hennes lagkompis Julia Kern under världscuppremiären i Ruka och hon berättade vad som hade hänt…

– Det var verkligen en chock.

”Föraren tittade bara åt vänster”

Sent under fredag kväll får SportExpressen kontakt med Hannah Halvorsen som har bestämt sig för att göra sin första intervju efter olyckan. Hon vill berätta exakt vad det var som hände när hennes liv vändes upp och ner – och hur vägen framåt ser ut nu.

– Det har varit några minst sagt turbulenta veckor, men nu känner jag mig redo att prata om det här, säger Halvorsen.

Det var i november som det smällde. Hannah Halvorsen var hemma i Anchorage, Alaska, och skulle gå över ett övergångsställe tillsammans med en kompis.

– Det var en enkelriktad gata och bilen svängde in höger på gatan, men föraren tittade bara åt vänster och såg inte övergångsstället, säger Halvorsen.

– Min kompis var framför mig och hann komma undan, men bilen träffade mig… Jag hoppade upp och bilen körde rakt in i mitt ben. Ligamenten i knäet slets loss från lårbenet och mitt skenben knäcktes. Hon fortsatte att köra en liten bit, med mig ovanpå motorhuven. Sen ramlade jag av och slog i huvudet i asfalten. Då fick jag en fraktur på skallen och en blödning och ”blåmärken” på hjärnan. Nacken fick sig en smäll också.

Minns ingenting från olyckan

Hannah Halvorsen fördes akut till sjukhus där hennes skalle syddes ihop. Och hon blev kvar där i fyra dygn innan läkarna bedömde att hon kunde åka hem igen.

Men Halvorsen minns ingenting av den tiden.

– Jag fick en ganska rejäl hjärnskakning, ihop med den traumatiska hjärnskadan, så jag minns faktiskt ingenting av det här. Jag minns ingenting av tiden på sjukhuset. Jag minns bara att jag vaknar upp hemma, tio dagar efter olyckan.

På något konstigt sätt hade du ändå tur i oturen här?

– Helt klart. Det är väldigt tråkigt att jag inte kan åka skidor den här säsongen, men jag var väldigt nära något mycket värre. Om jag inte hade hoppat så hade bilen träffat mig mycket värre. Troligtvis hade jag brutit ryggen och blivit förlamad.

– Och smällen i huvudet träffade syncentrum i hjärnan. Läkaren sa att det var 50 procents risk att jag skulle bli blind, men jag klarade mig… det hade kunnat sluta mycket värre.

POSITIV. Hannah Halvorsen är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil, men siktar på att vara tillbaka i världscupen redan till nästa säsong.Foto: Privat.

Hur mår du i dag?

– Allting är mycket bättre. Jag har opererat knäet så jag hoppar på kryckor just nu. Men jag är redan tillbaka i skolan och jag sover mer normalt nu. Direkt efter olyckan sov jag 20-22 timmar om dygnet. Jag kan prata och jag minns saker som hänt. Visst, jag är trött, men det är nog för att kroppen jobbar så hårt för att läka.

Jag måste fråga om föraren också... vad sa hon efteråt?

– Min kompis har berättat att hon stannade kvar efter olyckan och var där när ambulansen kom. Och... jag är inte arg på henne. Jag önskar att hon hade sett mig, men det var en ren olyckshändelse och inget annat. Jag lider faktiskt med henne som måste leva med att hon skadade mig.

”Jag är inte ensam i det här”

Hannah Halvorsen är just nu ganska långt ifrån att åka skidor i världscupen. Men siktet är inställt på en comeback redan till nästa säsong.

Och det stora målet är att kvala in till OS 2022.

– Jag har alltid älskat att åka skidor och jag känner det ännu starkare nu när det tillfälligt har tagits ifrån mig… jag är så tacksam att jag kommer att kunna åka skidor igen, att jag inte kommer att sitta i en rullstol resten av livet.

– Enligt prognosen ska jag kunna åka skidor igen om nio månader och jag längtar verkligen tillbaka.

I förra veckan skrev Halvorsen ett inlägg på Instagram där hon berättade om olyckan. Efter det har hon överösts med peppande kommentarer från olika åkare i världscupen.

– Det hjälpte mig verkligen att fortsätta tänka positivt. Det var så många som hörde av sig, till exempel en sån som Moa Lundgren. Det betyder otroligt mycket för mig. De tror på mig och då tror jag också på mig själv. Och det är en påminnelse om att jag inte är ensam i det här, det är många som finns där för mig.

Moa Lundgren tror att Halvorsen har helt rätt inställning för att lyckas med den långa resan tillbaka.

– Hon påminner lite om Jessica Diggins. ”Go, go, go!”, inte så mycket hinder, bara kör. Det är väldigt befriande med folk som har den inställningen och jag tror det kan hjälpa henne mycket i den här situationen, säger Lundgren.

 

FOTNOT: Hannah Halvorsen har ingen ekonomisk stöttning från USA:s skidförbund och har därför startat en insamling där allmänheten kan ge henne bidrag för att klara av resan tillbaka till världscupen. Information om hur man hjälper till finns på hennes Instagram-konto. ”Det är faktiskt redan några från Sverige som har kommit med bidrag och jag är bara tacksam för all hjälp jag kan få”, säger Halvorsen.

 

Skidsnack: ”Onödigt att hon ramlade”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.