Förklaringen bakom Björgens nya besked

Landslagschefen Anders Byström berättar om det hemliga avtalet med SVT
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

”Hon har aldrig gillat att bli nummer två, allra minst i Sverige”. 

Det är förklaringen till att Marit Björgen, 41, fortsätter sin elitsatsning. 

– Det har med saken att göra, säger den norska skidikonen. 

Efter 8 OS-guld, 18 VM-guld och 114 individuella världscupsegrar valde Marit Björgen att avsluta sin karriär. 

– Jag känner att jag inte har den motivationen som krävs för att ge hundra procent, förklarade Björgen för NRK inför sin sista tävling. 

Men två år senare var motivationen tillbaka. Björgen inledde en långloppssatsning med sikte på Vasaloppet 2021, och i mars stod norskan på startlinjen i Berga by. 

Björgen utmanade länge Lina Korsgren om segern, men fick till slut se sig slagen av den svenska långloppsstjärnan. 

Därmed var Björgens andra kapitel som elitidrottare, med fokus på långlopp, avslutat. Eller? 

41-åringen fick frågan av Jörgen Aukland, norrmannen som driver det team som Björgen körde Vasaloppet för, om hon var intresserad av att förlänga satsningen. 

Marit Björgen om Vasaloppet

”Jodå, hon var nöjd med det hon fick till i Vasaloppet. Men hon har så mycket mer att gå på och hon hade inte varit sig själv om hon inte haft lust att göra det bättre. Hon har aldrig gillat att bli nummer två, allra minst i Sverige”, står det i boken ”Vinnarhjärta: Historien om Marit Björgen”, som släpptes i veckan. 

I boken beskrivs hur Björgen försöker avgöra hur hon ska kunna upprätthålla satsningen utan att tappa för mycket tid med familjen, sambon Fred och deras två söner. När hon inser att ett upplägg där hon tränar 10-15 timmar i veckan kan räcka för att vara med och slåss om segern i Vasaloppet 2022 tar hon fram sin mobil och skriver ett sms till Jörgen Aukland. 

”Hej Jörgen! Hoppas du haft en fin påsk. Jag är inte helt främmande för att gå Marcialonga, Jizerska, Birken och Reistadloppet. Så vi kan absolut ta ett möte. Marit”. 

Andraplatsen i Vasaloppet blev avgörande för att fortsätta satsningen, säger Björgen till SportExpressen.

– Ja, det har med saken att göra. Jag är en tävlingsmänniska. Om någon är bättre än mig så motiverar det mig att hålla på igen.

Se mer: Moa Lundgrens tårar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.