”Han ringde och bad om ursäkt för allting”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon dominerade hela säsongen och drog in en miljon kronor i prispengar.

Nu hoppas Lina Korsgren, 33, att SVT ska hjälpa långlopp att hitta en ny publik – och att uppdelningen mellan längdåkare och långloppsåkare snart suddas ut.

– Det vi gör kan i mina ögon vara coolare än världscupen, säger Korsgren i en längre intervju med SportExpressen.

Lina Korsgren knockade allt motstånd i säsongens långloppscup och tog bekvämt hem totalsegern. Hon petade därmed ner Britta Johansson Norgren från långloppstronen.

– Det har verkligen varit en fantastisk säsong från början till slut. Det började med att Jenny Larsson i vårt team tog första segern och sen har jag fyllt på med segrar därefter. Både för mig och hela teamet har det varit otroligt bra resultat på tjejsidan, säger hon.

Samtidigt utmanades Korsgren av nya profiler i långloppsspåren. Svenska längdstjärnan Ebba Andersson vann i sin Ski Classics-debut och i Vasaloppet ställdes Lina Korsgren mot norska skidikonen Marit Björgen.

– Duellen med Marit Björgen blev verkligen en duell, jag hade ingen aning om hur bra hon var innan start. Men det visade sig att hon var otroligt bra tränad och verkligen ville vinna loppet lika mycket som jag ville. Jag är väldigt stolt över att jag gick segrande ur den striden, säger 33-åringen.

Marit Björgen har i veckan meddelat att hon fortsätter sin satsning på långlopp även kommande säsong. 

– Jag tror det betydde väldigt mycket för hela Ski Classics att en sån stor profil verkligen går in för att ta hem Vasaloppet och att vi visar att en sån stor profil inte bara kan komma och köra hem ett sånt lopp. Utan det är otroligt hög nivå, otroligt hög klass på alla åkare som kör. Just för cupens status tror jag det betydde väldigt mycket att hon verkligen gjorde ett försök och att hon ska göra flera försök framöver.

Det betyder också tändvätska för den svenska långloppsdrottningen.

– Det är inspirerande och motiverande för mig att hon ska fortsätta en säsong till. Det kommer bli kul, säger Korsgren.

”Bad som ursäkt för allt”

Även Tjejvasan tog Lina Korsgren hem. Men det blev riktigt rörigt vid målgång, både Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren fick bära segerkransen.

– Det var lite förvirring, jag hade en magkänsla att jag var först över mållinjen. Sen var det nog den mänskliga faktorn som tog lite konstiga beslut, det blev en stressad situation för funktionärerna, de klantade till det lite. Men som tur var blev det rätt till slut.

Den rätta segraren fick också en ursäkt i efterhand.

– Tommy Höglund från Vasaloppet (sportchef) ringde upp och bad som ursäkt för allt som hade blivit. Det var fint gjort.

Kaoset efter Tjejvasan
Foto: SVT

Det framgångsrika året är också karriärens hittills mest lukrativa för Lina Korsgren.

– Det känns väldigt roligt att cupen är så pass jämställd och att vi har lika mycket prispengar, säger hon.

Totalt drog Korsgren in närmare en miljon kronor i prispengar. Det är mer än längdstjärnorna Linn Svahn och Frida Karlsson.

– I år var ett väldigt bra år för mig, men jag har hållit på med det här väldigt länge också, det här var det bästa året ekonomiskt i min karriär. Men slår man ut det på alla år man har hållit på är man väl värd det.

Får långlopp och ni åkare den uppmärksamhet ni förtjänar?

– Min dröm är att det inte ska vara jättetydligt, att du håller på med längdskidor och du håller på med långlopp. För mig håller vi på med samma sport, sen att vi åker längre distanser, absolut. Men jag hoppas det inte ska vara så himla uppdelat, utan man kan komma och gå lite mer som man vill. Jag ser ändå en tendens till det nu.

”Det vi gör kan i mina ögon vara coolare än världscupen”

För när SVT tappar rättigheterna till stora delar av världscupen i längdskidor väntas långlopp ta större plats i ”Vinterstudion”.

– Jag tror vi kommer hitta nya tittare som inte följt oss förut. Just för att ”Vinterstudion” är en så pass stor trovärdighet på helgerna för gemene man. Jag tror absolut vi kommer hitta en ny publik.

Du prata om uppdelningen, känner du att ni får stå i skuggan för längdåkarna?

– Jag väljer att inte se det så. Jag vet vad vi gör, det vi gör kan i mina ögon vara coolare än världscupen och hela den biten ibland. Men det beror på hur man väljer att se på det om vi får stå i skuggan eller inte. Jag tycker inte det, men det är klart att Sveriges landslag är Sveriges landslag i folks ögon.

– Det är många som följer oss och själv kör alla loppen som vi kör och i deras ögon är det väldigt stort när de ser en placering på Vasaloppet eller en tid på Vasaloppet och kan jämföra sig med det och förstår prestationen och innebörden av det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.