Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han ligger bakom Olssons VM-succé

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Johan Olsson har missat så gott som hela säsongen på grund av sjukdom.

Men bakom kulisserna har han kunnat lägga grunden för onsdagens VM-guld - med mental träning.

– Vi har ett mentalt schema om hur vi ska jobba och det har funkat väldigt bra, säger hans mentala tränare Stig Wiklund till SportExpressen.

Johan Olsson är Faluns nya VM-kung efter krossen på 15 kilometer fritt. Han har missat i princip hela säsongen på grund av sjukdom som han ådrog sig efter premiären i Bruksvallarna.

Men även om Olsson inte har kunnat testa sig mot resten av världseliten i spåren så har han förberett sig på bästa möjliga sätt på hemmaplan. En stor del av förberedelsen har varit mental träning tillsammans med Stig Wiklund.

Olsson och den mentala tränaren Wiklund har samarbetat i över 10 år och väldigt mycket även det här året.

Beundrar Northug och Olsson

Wiklund är lyrisk när SportExpressen når honom strax efter att Olsson har fixat guldet.

– Johan är den här åkaren som är bäst när det gäller, som gör de här magiska grejerna. Det finns två åkare i världen att beundra, Petter Northug och Johan Olsson. Båda har haft det tungt och lyckats vända på det, säger han.

– För det ska ju inte gå för Johan att ta guld här. Men han gör ju det omöjliga möjligt.

Hur har ni jobbat för att han ska vara så bra som möjligt till VM

– Vi har träffats regelbundet och lagt upp en mental strategi för det här. Så att han ska vara bäst i Falun. Så där har vi jobbat. Vi har inte haft så mycket direktkontakt de senaste veckorna, men jag skickat sms varje morgon och kväll. Det är vår vanliga rutin, säger Wiklund.

"Bäst när det gäller"

Vad har du sagt till honom i sms:en? 

– Det är inget jag vill gå in på, det är en grej mellan Johan och mig. Vi har ett mentalt schema om hur vi ska jobba och det har funkat väldigt bra. Sen är det Johan som gör det, jag är en del av det, vallarna är en del och Anna (Olsson, Johans fru) är en del. Men det är som Johan själva sagt förut: "Utan mental träning hade jag inte tagit något VM-guld".

– Sen vet ju Johan vad det handlar om. Han är så grundklok, Han vet vilken mental strategi han ska lägga upp. Han är perfektionisten som underkastat sig träningen oerhört, både mentalt och fysiskt. Det gör honom otroligt mentalt stark och det gör honom bäst när det gäller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.