Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Han ligger bakom Olssons VM-succé

Publicerad

Johan Olsson har missat så gott som hela säsongen på grund av sjukdom.

Men bakom kulisserna har han kunnat lägga grunden för onsdagens VM-guld - med mental träning.

– Vi har ett mentalt schema om hur vi ska jobba och det har funkat väldigt bra, säger hans mentala tränare Stig Wiklund till SportExpressen.

Johan Olsson är Faluns nya VM-kung efter krossen på 15 kilometer fritt. Han har missat i princip hela säsongen på grund av sjukdom som han ådrog sig efter premiären i Bruksvallarna.

Men även om Olsson inte har kunnat testa sig mot resten av världseliten i spåren så har han förberett sig på bästa möjliga sätt på hemmaplan. En stor del av förberedelsen har varit mental träning tillsammans med Stig Wiklund.

Olsson och den mentala tränaren Wiklund har samarbetat i över 10 år och väldigt mycket även det här året.

Beundrar Northug och Olsson

Wiklund är lyrisk när SportExpressen når honom strax efter att Olsson har fixat guldet.

– Johan är den här åkaren som är bäst när det gäller, som gör de här magiska grejerna. Det finns två åkare i världen att beundra, Petter Northug och Johan Olsson. Båda har haft det tungt och lyckats vända på det, säger han.

– För det ska ju inte gå för Johan att ta guld här. Men han gör ju det omöjliga möjligt.

Hur har ni jobbat för att han ska vara så bra som möjligt till VM

– Vi har träffats regelbundet och lagt upp en mental strategi för det här. Så att han ska vara bäst i Falun. Så där har vi jobbat. Vi har inte haft så mycket direktkontakt de senaste veckorna, men jag skickat sms varje morgon och kväll. Det är vår vanliga rutin, säger Wiklund.

"Bäst när det gäller"

Vad har du sagt till honom i sms:en?

– Det är inget jag vill gå in på, det är en grej mellan Johan och mig. Vi har ett mentalt schema om hur vi ska jobba och det har funkat väldigt bra. Sen är det Johan som gör det, jag är en del av det, vallarna är en del och Anna (Olsson, Johans fru) är en del. Men det är som Johan själva sagt förut: "Utan mental träning hade jag inte tagit något VM-guld".

– Sen vet ju Johan vad det handlar om. Han är så grundklok, Han vet vilken mental strategi han ska lägga upp. Han är perfektionisten som underkastat sig träningen oerhört, både mentalt och fysiskt. Det gör honom otroligt mentalt stark och det gör honom bäst när det gäller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag