Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han har varit med om en rejäl smäll”

Mathias Fredriksson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nobbade VM-distanser, Johaugs återkomst och medaljchanser – det finns en massa saker att diskutera inför kommande skidsäsong.

Samtidigt finns det saker som är viktigare.

– Han har varit med om en rejäl smäll, säger SVT-experten Mathias Fredriksson, som håller kontakten med vännen Per Elofsson efter stroken.

OS i Pyeongchang blev en stor framgång för det svenska skidlandslaget.

Tack vare damerna.

Inför kommande säsong hoppas SVT:s expert Mathias Fredriksson att även herrarna ska ta nya steg i utvecklingen. Då kan VM i Seefeld bli en riktigt rolig historia.

– Jag tror fortfarande att damerna kommer leverera mer än herrarna. Vi har ju två superstjärnor i  Charlotte Kalla och Stina Nilsson, så det är inte konstigt att det blir så. Vi har ju inte riktigt de stjärnorna på herrsidan, men jag tror på Calle Halfvarsson. Han har visat, när det inte strular för honom, att han kan åka riktigt, riktigt fort. Tyvärr så har han inte fått ut sin kapacitet. Han borde kunna visa den nivån oftare, säger han.

När SportExpressen når Fredriksson har han precis avverkat säsongens första 40 minuter på snö hemma i Östersund. Och det märks att vintersäsongen närmar sig.

– Det ska bli fantastiskt kul att bevaka allt i Vinterstudion. Det märks extra mycket att det närmar sig här i Jämtland eftersom både skidskytte-VM och alpina VM ska anordnas här.

Mathias Fredriksson och Yvette Hermundstad.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Charlotte Kallas nobb

En av de stora snackisarna inför skid-VM är att Charlotte Kalla nobbar sprintstafetten. Något som har skapat rubriker i både Sverige och Norge.

– På VM är det mer komprimerat än OS och man måste välja bort saker. Sprintstafetten har kanske lägst status och jag kan förstå Charlotte. Hon har ju ändå fyra andra lopp som hon kommer åka och VM pågår ju bara i en och en halv vecka, så jag förstår att det blir tufft. Speciellt om man har ett skiathlon i benen.

Samtidigt:

– Jag tror att Sverige tar medalj i sprintstafetten även om Kalla inte åker. Sprintstafetten blir ju klassisk nu och Sverige har bra alternativ i Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter. Med Stina på en sistasträcka så kommer Sverige alltid vara en av favoriterna att ta hem guldet.

Therese Johaug tillbaka

Sporten har tappat sin allra största stjärna i Marit Björgen. Samtidigt återvänder Therese Johaug efter två års dopingavstängning.

Fredriksson räknar med uppståndelse.

– Hon kommer synas och märkas i allra högsta grad. hon kommer spela en stor huvudroll i vinter, det är jag säker på. Hon har avtjänat sitt straff och är välkommen tillbaka. Det finns olika nivåer av doping. Allt tyder ju på att det var ett slarv som låg bakom, ingenting som hon gjorde med flit för att åka fortare. Då är det lättare, säger han.

Hon har sett rätt vass ut på försäsongen...

– Ja (skratt). Jag tror att Therese kan vara ännu bättre nu än innan avstängningen då hon var fenomenal. Hon kan åka minst lika fort. Det mentala blir viktigt och jag tror att hon är jättesugen att visa upp sig.

Per Elofsson drabbad av stroke

För ett par veckor sen drabbades vännen, och förre landslagskamraten, Per Elofsson av en stroke. 

Den förre skidstjärnan berättade själv om dramat på sin Instagram.

”För 3 v sedan allt normalt, livet puffade på i lagom takt då vindögdheten slog till. Förstod att något var allvarligt fel och har sen dess knappt kunnat gå på toa själv, än mindre skicka i väg meddelanden. Se med vindögdhet, vinglig gång och önskar er ett varmt lycka till med ert liv!”, skrev han.

Mathias Fredriksson tog emot nyheten med bestörtning.

– Man hade inte en tanke på att något sådant skulle kunna hända i hans ålder… han är ju till och med yngre än jag. Det är ett bevis på att livet är skört och att man inte ska ta något för givet. Ingen går säker.

Har ni någon kontakt?

– Ja, vi håller kontakten via sms. Han mår väl okej med tanke på omständigheterna. Men det är svårt satt säga... det är en process. Det är klart att han har påverkats av det här. Han har varit med om en rejäl smäll, det är ju ingen hemlighet. Det tar tid att återhämta sig från, säger Mathias Fredriksson.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.