Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han har lärt mig allt om hur man är kaxig”

Fem snabba frågor till Gunde Svan.
Foto: PHILIP GADD
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

De har varit som hund och katt i åratal. 

Men när de nu ska leda säsong två av tv-programmet ”Sverige mot Norge” i TV4 har Petter Northug och Gunde Svan blivit vänner. 

– Petter har lärt mig allt om att vara kaxig, säger Svan till VG

Petter Northug har en gång berättat att han som ung skidåkare hade en bild av Gunde Svan ”som darttavla i pojkrummet”. Det får fungera som en slags bild av den relation som funnits mellan den svenska skidlegendaren och hans norska dito. 

De är vid en första anblick också väldigt olika människor. Gunde Svan är renlevnadsmänniskan som trivs bäst i skogen. Petter Northug är partydjuret som inte tackar nej till sen festsemester på någon solig paradisö. 

Men så säger man ju också att motsatser attraherar, vilket verkar vara fallet här. 

Gunde Svans samarbete med Petter Northug

Tidigare i våras stod det klart att det kommer en ny säsong av tv-programmet ”Sverige mot Norge”, som sänds i TV4. Där möts ett svenskt och ett norskt lag fyllt av vinteridrottare i olika tävlingsmoment. Förra säsongen medverkade bland annat Charlotte Kalla, Therese Johaug, Hanna Öberg och Petter Northug.

I säsong två kommer Northug vara programledare med, just det, Gunde Svan. 

– Det här ska bli jättespännande, sa Svan till SportExpressen i slutet av maj.

– Jag tror ändå att jag och Petter har en del saker gemensamt - men jag tror också vi har en del sidor som är totalt olika.

Svan och Northug har blivit vänner för livet

Just nu är inspelningen i full gång och VG har besökt programledarduon i Gaustablikk, väster om Oslo. 

– Gunde jobbar, jag är chef, säger Northug och tillägger att Gunde varit ”kaxig” under deras tid tillsammans. Kaxig är ett ord som Svan använt för att beskriva Northug. 

– Jag har fått en läromästare. Petter har lärt mig allt om att vara kaxig, säger Svan. 

När de obligatoriska skämten är ur vägen blir en sak tydlig. Motpolerna har blivit vänner. 

– Vi är nog ganska lika. Jag har upptäckt att jag har betydligt fler likheter med Gunde än vad jag trodde. Vi är en bra match och han har dessutom arbetat med tv länge och lärt sig mycket. Att vi skulle komma överens så här, det är kul, säger Northug. 

På frågan om de nu är vänner för livet nickar Svan. 

– Våra fejder var aldrig så stora. De blåstes mest upp i medierna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.