Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han borde bara ha hållit käften”

Foto: SILAS STEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

LIVIGNO/RUKA. Hur stämningen är mellan det norska och ryska herrlandslaget inför säsongen?

Ansträngd.

Ryska tränare och medier menar att Norge agerar för att hindra Alexander Bolsjunov i kampen mot Johannes Hösflot Kläbo. Samtidigt får nu Bolsjunov kritik för sitt uppförande efter VM-femmilen.

– Bolsjunov borde ha hållit käften, säger norske sprintstjärnan Erik Valnes.

Johannes Hösflot Kläbo stryker bort en del av sin långa lugg som hänger ned i pannan och suckar.

– Det är den mest brutala och tyngsta dagen i min karriär. Det var fruktansvärt. Jag hoppas att jag aldrig behöver uppleva något liknande igen.

Kläbo fortsätter:

– På två sekunder förvandlades en enorm glädje till en lika stor sorg.

Den norske superstjärnan pratar om den sista dagen av skid-VM i Oberstdorf. Dagen när han gick först över mållinjen efter femmilen – men sedan diskades efter att juryn ansett att Kläbo agerat regelvidrigt på upploppet i kampen mot ryssen Alexander Bolsjunov.

– Men gjort är gjort. Jag ska göra allt jag kan för att lära mig av det som skedde, att det aldrig ska behöva hända igen, fortsätter Kläbo.

Kaosscenerna på upploppet i Oberstdorf hade under säsongen föregåtts av liknande incidenter i flera världscuplopp.

SMÄLLEN. Johannes Hösflot tränger sig förbi Alexander Bolsjunov på upploppet av VM-femmilen, knäcker ryssens stav - och diskas senare. I stället gick guldet till slut till Emil Iversen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Därför tillsatte internationella skidförbundet (Fis) en utredning efter säsongen för att skapa ett tydligare regelverk för åkares agerande på ett upplopp.

I oktober var den klar (se faktaruta) – och reaktionerna har varit blandade. Johannes Hösflot Kläbo är dock försiktigt positiv. 

– Det visar i alla fall att Fis tagit det på allvar, att de agerat efter det som hände under förra säsongen.

– Som jag tolkar det hela fördelas ansvaret över flera av åkarna inne på ett upplopp för att det ska gå rätt till. Och det är bra.

De nya Fis-reglerna

I korthet:
* Åkaren i ledning väljer snabbaste linjen - men du får inte missbruka den rätten.

* När du åker om en annan åkare måste din kropp vara före skidspetsen på den andre åkaren innan du byter spår.

* Du får inte hindra dina konkurrenter.

* Kommer åkare jämsides mot mål är ansvaret delat för att avgörandet ska bli så rättvist som möjligt.

Ryska kritiken: ”Det är absurt”

Men i Ryssland är tongångarna annorlunda. Till exempel från landslagets herrtränare Jurij Borodavko.

– Det här gör bara allt mer förvirrande. Allt är bara obegripligt. Jag skulle väldigt gärna vilja prata med dem som tagit fram de här förslagen, säger Borodavko till nyhetsbyrån Tass.

R Sports krönikör Alexander Govorov går än längre i sin kritik i en krönika:

Reglerna är absurda. Och gräver du lite djupare så förstår du varför Fis gör dessa ändringar. Det är ingen hemlighet att det är många norrmän som är högt uppsatt i Fis.

Govorov fortsätter:

De senaste åren har Alexander Bolsjunov fått stopp på den norska dominansen. De kan inte stoppa honom i spåren, men med de här nya reglerna blir det lättare att göra det utanför.”

Johannes Hösflot Kläbo ser inte speciellt imponerad ut när han får höra de ryska kommentarerna.

Kläbo: ”Mycket jag inte förstår” 

– Jag kan väl bara säga att det varit lika många ryssar som norrmän inblandade i den där utredningen om nya regler, säger 25-åringen.

– Det här är ingen seger specifikt för någon av oss. Utan i stället förhoppningsvis en seger för hela sporten.     

Som Bolsjunovs störste rival Johannes Hösflot Kläbo van vid att väcka uppmärksamhet i Ryssland – och får ofta ta emot meddelanden på sociala medier med ryska avsändare.

Vad skriver de?

– Det är ju mycket som kommer från ryssarna som jag inte förstår. Men jag tycker faktiskt det varit mycket positiva kommentarer. Även efter det som skedde i VM – och det uppskattar jag verkligen.

Jag gissar att det finns en annan sida också?

– Det gör det absolut. Men de väljer jag att inte läsa. Och är det skrivet på ryska så bryr jag mig inte om att försöka översätta.

Norska attacken: ”Borde hållit käften”

Erik Valnes vann tillsammans med Kläbo VM-guld i sprintstafett i Oberstdorf. Och Valnes säger att det känns som många röster inom rysk längdåkning gillar att hacka på Norge.

– Det får man nog säga. Det känns inte som att de alltid är helt objektiva. De ser genom extremt ryskt slipade glasögon, säger Erik Valnes.

Vad tycker du om efterspelet till femmilen på VM?

– Jag tycker inte Bolsjunov har så mycket att klaga över. Speciellt inte när man minns hur han slog Joni Mäki med staven i Lahtis tidigare under säsongen.

Valnes fortsätter:

– Så han borde bara hållit käften i Oberstdorf. Bolsjunov har ju liksom varit med på båda sidor av en sån situation, då han borde veta bättre än så.


LÄS MER: Allt du behöver veta om världscupen 2021-2022 

LÄS MER: Linn Svahn berättar: Därför missar jag OS 

TV: Linn Svahn i exklusiv intervju: ”River plåstret direkt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.