Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han behöver inte vara orolig för mig”

”Johaug kommer få det tuffare i år”.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

TORSBY. Therese Johaug varnades av Rikard Grip efter att ha vunnit 10 000 meter i de norska mästerskapen i friidrott.

Nu svarar hon.

– Han behöver inte vara orolig för mig, säger Johaug när SportExpressen träffar henne i Torsby.

Therese Johaug och det norska damlandslaget är just nu på plats i värmländska Torsby för att ladda inför den kommande säsongen.

Varför de sökt sig just hit? Här finns en skidtunnel.

Torsby bjuder på en 1,3 kilometer lång snöslinga med en höjdskillnad på tolv meter mellan högsta och lägsta punkt. Termometern visar tre minusgrader. Här inne snurrar norskorna runt den här veckan, varv efter varv efter varv.

– Det är perfekt för oss. Vi har ju ingen skidtunnel i Norge än, säger tränaren Ole Morten Iversen.

Varningen från Grip

Therese Johaug, som tog tre individuella VM-guld i Seefeld i vintras, har några speciella veckor bakom sig. Hon har nämligen fått stor uppmärksamhet för sina insatser… som friidrottare.

31-åringen dök upp på de norska mästerskapen i Hamar och sprang 10 000 meter snabbare än alla andra. Klockan stannade på 32.20,87 och därmed hade hon sensationellt nog kvalat in till EM i Paris nästa sommar.

Johaug öppnade också för att ställa upp.

– Om det passar in i mitt schema så har jag lust att springa EM, förklarade hon för NRK.

LÖPARSTJÄRNA? Therese Johaug vann guld på de norska mästerskapen på 10 000 meter. Tiden 32.20,87 innebar nytt mästerskapsrekord – och gjorde att hon kvalade in till EM i Paris 2020.Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

De orden fick Rikard Grip att reagera. Sveriges tidigare landslagschef i längdskidor, som nu jobbar för SOK, var visserligen imponerad av Johaugs löpning men hans uppmaning till henne var att hålla fokus på rätt saker.

– Jag tycker att hon ska fortsätta fokusera på sin skidåkning. Jag tror att det kostar mycket mer än vad det smakar att göra de här satsningarna med skador, löpning på bana kan vara lite riskabelt för henne, berättade Grip i Radiosporten.

Samtidigt varnade han henne för att flera svenska åkare kommer ge henne en tuff match i vinter.

Johaug svarar Grip

När SportExpressen får en pratstund med Therese Johaug i Torsby passar vi på att fråga henne om kommentarerna från Rikard Grip. Men hon ser inga problem med att löpa lite vid sidan om längdskidåkningen.

– Nej, det är ingen fara med det. Jag kommer gå ”all in” på längdskidorna i vinter. Jag anmälde mig bara för att jag ville ha ett bra träningspass och så försökte jag att få så en bra tid som möjligt, säger Johaug.

– Men dagen innan hade jag både en långtur med tre timmars löpning och ett fartpass på eftermiddagen. Och samma dag som NM var så körde jag rullskidor på morgonen. Så... jag hade ingen direkt uppladdning inför 10 000-metersloppet. Jag såg det bara som ett bra träningspass, som sagt, och jag har inte sprungit någonting på bana efter det där.

– Jag tog mig an den där tävlingen med ett stort leende och ville bara testa mig själv.

Grip behöver alltså inte vara orolig?

– Nej, han behöver inte vara orolig för mig.

I förra veckan var SportExpressen på plats vid Sveriges träningsläger i Sollefteå. Flera åkare uttryckte då sin beundran för Therese Johaugs insatser under sommaren.

Utöver den starka tiden på 10 000 meter har hon även slagit sig egna rekord i rullskidtävlingen Lysebotn Opp, där kompisen Ingvild Flugstad Östberg inte hade en chans.

– Hon fortsätter att utvecklas och det är inspirerande att se, sa Charlotte Kalla.

Ebba Andersson:

– Jag förväntar mig att hon kommer hålla samma höga nivå i vinter. Kanske är hon till och med ännu vassare än förra vintern, det får vi se. Det är fortfarande långt till säsong. Men… det är otroligt imponerande, både det hon gjorde på löparbanan och det hon gjorde i Lysebotn Opp.

Världscupen i längdskidor startar den 29 november, alltså om ganska exakt tre och en halv månad. Första tävlingen blir en minitour i finska Ruka.

Här är fler av dagens sport-toppnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.