Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen efter Calles jätteutbrott

Calle HalfvarssonFoto: TOMAS PETTERSSON
Foto: LUDVIG HOLMBERG
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Calle Halfvarsson tappade rejält på täten i Tour de skis näst sista etapp.

Svensken var rejält besviken efter loppet, och fick ett utbrott i målfållan.

– Det är helt sjukt, egentligen, säger Halfvarsson.

De svenska åkarna öppnade offensivt i det 15 kilometer klassiska loppet i Val di Fiemme.

Viktorn Thorn gick tidigt upp i ensam ledning, och efter 2,5 kilometer ledde han med sju sekunder. I fältet som jagade där bakom låg Calle Halfvarsson bra med, och såg ut att kunna skaffa sig ett bra utgångsläge inför söndagens avslutande klättring i Tour de ski.

Men Halfvarsson, och även Thorn, tappade rejält under de sista varven och förlorade många sekunder på täten.

– Jag tyckte inte jag åkte så fort egentligen, jag fick en lucka utan att jag ville ha den. Det var bara att försöka hålla jämnt, det var ingen idé, jag visste att de skulle försöka komma ikapp. Någon dag kan det hålla ända in, men i dag så var det bara att slå av på takten, säger Thorn om rycket i början.

Funderar du på vad som hade kunnat hända om du försökt fortsätta?

– Hade vi varit en tre, fem personer som gjort det, då hade det kunnat gå. Men är man själv då är det svårt. Men jag hoppas att det ska hålla någon gång.

Halfvarssons utbrott efter loppet

Thorn och Halfvarsson blev till slut 20:e och 21:a, 48 respektive 55 sekunder efter segraren Johannes Hösflot Kläbo. Norrmannen var offensiv under hela loppet, samlade på sig många viktiga bonussekunder och när det drog ihop sig mot spurt var han starkare än den främste utmanaren Francesco de Fabiani.

Halfvarsson var besviken efter målgång. Svensken slet av sig mössan och slängde den i snön i vredesmod. 29-åringen är nu tre minuter och 40 sekunder efter ledaren Kläbo i totalen i Tour de ski.

Halfvarsson förklarar sin kollaps efteråt:

– Jag är besviken på att det alltid blir likadant här i Val di Fiemme. Tyvärr håller inte skidorna i dag.

Loppet i Val di Fiemme har ställt till det flera gånger för de svenska åkarna. Det här är inte första gången en svensk tappar rejält med tid inför den avslutande klättringen, på grund av miss med materialet.

– Jag började känna inpå första varvningen, jag får jobbigt att hänga med de andra på de lätta partierna. Jag får nästan släppa in mot stadion. Då insåg jag att det skulle bli tufft, men trodde inte att jag skulle tappa så här mycket, säger Halfvarsson.

– Det har varit lite väl många gånger det gått åt skogen här i Val di Fiemme.

Mardrömsplats?

– Det börjar bli det. Det är helt sjukt, egentligen.

”Kläbo avgör touren”

Daniel Rickardsson körde in på en 14:e plats och blev loppets bäste svensk. Insatsen var Rickardssons bästa hittills under den här säsongen.

Johannes Hösflot Kläbo har nu ett gyllene läge att ta hem totalsegern i Tour de ski. Inför den avgörande klättringen har norrmannen en minut och 20 sekunder att gå på ner till tvåan Alexander Bolsjunov.

– Kläbo avgör touren i dag, säger experten Mathias Fredriksson i SVT.

 

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

LÄS MER: Allt du behöver veta om Tour de ski