Halfvarssons svar: "Bryr mig inte om det"

Calle Halfvarsson
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

LILLEHAMMER. Calle Halfvarsson har tagit Norge med storm den här helgen.

Etta i sprinten under fredagen – och etta även över lördagens tio kilometer.

Men i grannlandet höjs nu röster gällande att framgångarna kan ha att göra med Halfvarssons astma, och kortisonsprayen han tar för denna.

– Många är irriterade efter att svenskarna varit så kritiska och nu ser de chansen att slå tillbaka, säger Erlend Nesje, reporter på Aftenposten.

– Mitt besked och min astma kommer ju i ett ganska dåligt läge. Men jag bryr mig inte om det, svarar Halfvarsson.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Norge har det tungt just nu inom längdskidåkningen. Flera tunga dopingavslöjanden under försäsongen – och inte heller i spåren levererar man som skidvärlden blivit vana vid.

På dagens tio kilometer i Lillehammer var ingen norsk på pallen – samtidigt som Calle Halfvarsson vann loppet före Marcus Hellner.

"Det är ett känsligt ämne"

Bland norska skidfans skyller man Halfvarssons framgångar på hans nya kortisonspray, som stjärnan tar för att motverka alla sjukdomar han drabbades av förra året. 

SportExpressen har tagit emot mängder med mail från norrmän gällande Halfvarssons medicinering.

- Jag är inte överraskad att det är några i Norge som menar att det beror på att astmamedicinen, men jag skulle inte vilja gå så långt. Det är ett känsligt ämne. Jag själv är glad för hans framgångar och att Sverige är tillbaka. Det är bra för sporten, säger Simen Lönning som är reporter på Nettavisen.

Även Erlend Nesje på Aftenposten kommenterar kritiken från norskt håll.

- Det låter som ett skämt, att norrmännen reagerar så. Det är så elakt. Men jag är inte jätteförvånad... Många är irriterade efter att svenskarna varit så kritiska och nu ser de chansen att slå tillbaka. Men anledningen till att Calle varit så stark är så klart att han lyckats hålla sig frisk och kunnat träna som han velat.

Halfvarsson svarar

Calle Halfvarsson hade stora problem med sjukdomar udner fjolåret, och det kan alltså ha berott på just astma. Före det har han börjat ta en kortisonspray under natten – men själv tycker han inte att kritiken är befogad.

– Det tror jag inte riktigt på. Däremot så har jag förmodligen haft astma tidigare och det kan ha varit en anledning till att jag blivit sjuk så ofta, och fått börja om på noll. Nu kan jag kontrollera det här på ett annat vis när jag tar den här kortisonsprayen som läker luftrören under natten. Det är ju som sagt kortisonspray, så det är ingenting som gör att man blir snabbare på skidor. 

Är det inte tråkigt med det här fokuset?

– Det är klart att det är trist, men det blir ju så med allt som har varit. Mitt besked och min astma kommer ju i ett ganska dåligt läge. Men jag bryr mig inte om det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.