Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halfvarssons oväntade drag – för att få ett lyft

Cykeltränaren Mattias Reck ska hjälpa skidåkaren Calle Halfvarsson. Reck har bland annat tränat Alberto Contador. Här berättar de om samarbetet.
Foto: LUCA BRUNO / AP
Foto: LUCA BRUNO / AP
NYTT SAMARBETE. Cykeltränaren Mattias Reck och Calle Halfvarsson.
Foto: BAPTISTE NOEL
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Calle Halfvarsson har fått nog av motgångar.

Nu tar 32-åringen till ett spektakulärt grepp för att komma tillbaka till den absoluta världstoppen igen.

SportExpressen kan avslöja att Halfvarsson nu tar hjälp av cykeltränaren Mattias Reck - som bland annat tränar den danske proffsvärldsmästaren Mads Pedersen.

– Jag vill hitta nya vägar nu, säger Halfvarsson. 

Målet är också satt: Medalj på femmilen i VM i Oberstdorf i vinter.

Ni kan historien om Calle Halfvarsson vid det här laget.

Den svenske landslagsåkaren som i sina bästa stunder håller extrem världsklass - men som fått karriären kantad av olika motgångar.

Speciellt de senaste säsongerna har varit blytunga. Senast Calle Halfvarsson fick kliva upp på en prispall i världscupen var i november 2018.

Nu vill Halfvarsson se en förändring.

– Jag vill inte fortsätta i samma spår. Det vill jag inte göra, för jag har ju inte lyckats, säger Calle Halfvarsson till SportExpressen.

Han fortsätter:

– Jag har legat mycket och funderat på vad jag ska göra i vår. Man är inte jätteung längre, jag är ju över 30.

Så vad kom du fram till?

– Att jag vill göra en större satsning mot femmilen i VM i Oberstdorf. Det är det loppet som gäller.

Femmilen? Du har ju annars haft stora framgångar i sprint?

– Mmm, men även fast jag vunnit sprintlopp i världscupen så har jag alltid sett mig själv som en distansåkare. Egentligen är jag ingen sprinter, jag har väl bara haft tur.

Det har nog handlat om mer än så.

– Jo, kanske. Men jag tror verkligen på femmilen i VM. Speciellt när den går i klassisk stil.

Och målet?
– Medalj vore jäkligt fint. Jag saknar ju fortfarande en medalj i ett individuellt mästerskap.

Innebär det här att du skippar sprinttävlingarna i vinter?

– Nej, men jag kommer inte att ha samma fokus på det. Det är distans som gäller nu. Men du behöver även snabbhet för att nå pallen på en femmil.

Calle Halfvarsson tar hjälp av cykelsporten 

Efter att Calle Halfvarsson bestämt sig för femmilssatsning kom nästa fråga: Hur ska han optimera sin egen kapacitet för den distansen?

Då fick han höra talas om Mattias Reck. Den internationellt tungt meriterade svenske cykeltränaren som i vinter hjälpt den unge långloppsåkaren Max Novak med träningen.

Resultatet? Novaks överlägset bästa säsong som längdåkare.  

– Ja, vi fick höra att Max Novak fått hjälp av Reck i vintras. Och det hade gått väldigt bra. Så då kom tanken att det kanske var något sånt jag behövde för att satsa mot en femmil. Det är ju det lopp som är allra mest likt cyklingen, berättar Calle Halfvarsson.

– Så jag bokade in en träff med Mattias Reck, lyssnade på hans tankar - och tyckte allt han sa lät väldigt vettigt.

Och där är vi nu.

Mattias Reck kommer nu att fungera som en av Calle Halfvarssons personliga tränare. Sedan tidigare har Halfvarsson också haft hjälp av Mattias Nilsson (tidigare herrtränare för landslaget).

– Och troligtvis fortsätter Mattias Nilsson också nästa säsong, säger Halfvarsson.

Innebär det här att du bryter dig ur landslagets träningsgrupper?

– Nej, inte alls. Det finns inga tankar på att kliva ur landslaget. Det här gör jag på sidan om.

Har tränat Contador, Pedersen och Nibali

Inom skidvärlden är Mattias Reck ett tämligen okänt namn. I den betydligt större cykelvärlden är dock läget ett helt annat.

Svensken är sedan flera år anställd som tränare av proffsteamet Trek–Segafredo, ett stall som vimlar av världsstjärnor.

Bland dem: Den regerande världsmästaren Mads Pedersen, Danmark, och italienaren Vincenzo Nibali som vunnit såväl Giro d'Ítalia som Tour de France. Tidigare har även spanske legenden Alberto Contador funnits i laget.

– Jag är inne på mitt sjunde år. Men de senaste tre åren har jag jobbat halvtid med stallet utomlands. Det ger mig också tid att göra annat på hemmaplan, säger Mattias Reck.

Hur reagerade du när Calle Halfvarsson kontaktade dig?

– Jag blev väldigt glad! Jag behövde inte fundera länge alls. Även om jag är specialiserad på cykel så är jag intresserad och har följt längdåkning jättelänge.

49-årige Mattias Reck fortsätter:

– Det här blir ju lite nytändning för mig också.

Mattias Reck betonar att han inte har kunskapen som krävs för att hjälpa till med rent teknikträning i längdåkning. Däremot är han desto mer kunnig när det handlar om saker som fysiologi och konditionsträning.

Och Calle Halfvarsson är helt förberedd på att det nu lär handla om mer träning än tidigare.  

– Det måste jag vara. Och det är jag inte rädd för. Femmilen är ju det tuffaste du kan utsätta dig för på ett mästerskap. 

Så ska Calle Halfvarsson nå VM-medalj

Flera saker skiljer sig också en del från Mattias Recks träningsfilosofi än den ”vanliga” inom längdåkning.

Tre exempel:

1) Antalet träningspass.

Iställlet för att som normalt köra två pass om dagen förordar Reck hellre ett enda längre pass.

2) Träning under tävlingssäsong.

Traditionellt är det under försäsongen som längdåkare tränar som mest. Men Reck vill gärna se betydligt mer träning även under själva tävlingssäsongen.

3) Ny mätmetoder.

Skidåkare är van att mäta exempelvis sin puls, laktat och syreupptagning. Men inom cykelsporten lägger man stor vikt vid effektmätning.

– Det är kanske den största skillnaden. Effektmätare har vi ju använt i 20 års tid inom cykelsporten, säger Mattias Reck.

– Inom skidor har man ofta bara pulsmätare, men med effektmätare kan du ju se hur hårt du trycker på i varje sekund.

Tävlingscyklarna har effektmätare monterade i vevpartiet. Men nu är det också på gång inom skidvärlden - då genom att montera mätaren i stavarna.

Nya specialstavar ska hjälpa Halfvarsson

– Det finns stavfabrikanter som redan utvecklat den här tekniken. Det här är nästa sak. Det ger helt andra mätdata, det kan göra att du till exempel kan lägga upp ett intervallpass helt annorlunda.

Så det blir specialstavar för Calle nu?…

– Det kommer det absolut att bli.

Kan du se några likheter med att träna en skidåkare som Calle Halfvarsson och cyklisten Mads Pedersen?

– Absolut. Jag har definitivt mest erfarenhet att jobba med lite tyngre ”endagarsspecialister” som Pedersen och Peter Sagan. Och Calle är precis samma typ av idrottare: Urstark med en bra finish.

Men innan hårdträningen drar i gång på allvar för Calle Halfvarsson väntar han på ett viktigt besked. Under våren har han genomfört flera undersökningar för att få bukt med sina magproblem.

– Nu håller resultaten på att utvärderas för att se vad vi ska göra åt det. Om det blir något med kosten, operation eller något annat, säger Halfvarsson.


Calle Halfvarsson efter att ha blivit utslaget i sprint i världscupen i januari. Efteråt ifrågasatte sitt beslut att tävla överhuvudtaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.